Mama mea găteşte mai bine
Interviu Horia Vîrlan - TV Satelit
Publicitate
 

Cum gătea mama dumneavoastră?

 

-           Nu am prea vorbit despre cum găteste mama mea, deoarece am tot povestit despre cât de bune bucătărese erau bunicile mele, totuşi mama este fiica bunicii mele, deci ar trebui să ştie şi ea să gătescă şi, într-adevăr, este pricepută la gătit. Mama a avut ocazia să înveţe nu numai de la bunica mea, ci şi de la străbunica, adică mama bunicii mele, care a fost bucătăreasă, ba mai mult decât atât, a învăţat şi de la soacra ei, adică cealaltă bunică a mea, care la rândul ei a fost şi ea foarte pricepută. Mama este o gurmandă, îi place să gătească căci îi plac mâncărurile gustoase, iar această trăsătură am moştenit-o şi eu, Slavă Domnului!

 

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat de la dânsa în materie de gastronomie?

 

-           De la mama am învăţat să dau gust unei mâncări, am învăţat să fac mâncarea bună, în adevăratul sens al cuvântului. Dacă în fragedă copilărie, am prins drag de bucătărit de la bunica, după ce am mai crescut m-am apropiat de „cratiţă” datorită mamei mele.

 

La “Mama mea găteşte mai bine” alegeţi câştigătorii numai pe baza mâncărurilor gătite sau o să tineţi cont şi de alte apecte?

 

-           Pricipalele criterii sunt gustul şi calitatea preparatului, dar aproape la fel de importante sunt ineditul preparatului, aspectul acestuia, tehnica folosită, cât şi igiena. Eu nu voi putea să mă detaşez de felul meu de a fi, critic şi atent la detalii, dar până la urmă, ăsta este rolul unui concurs, să câştige cel mai bun sau, mă rog, cea mai bună mamă!

 

Cum gătesc tinerii din România, dacă ar fi să-i comparăm cu mamele lor?

 

-           Tinerii din mediul rural sunt împărţiţi în două categorii: fetele, care trebuie să gătească şi băieţii, care rar intră în bucătărie, având alte preocupări. Tinerii din mediul urban, pe de altă parte, sunt receptivi la învăţămintele culinare ale mamelor sau bunicilor, doar dacă acestea insistă ca ei să înveţe aşa ceva. Din păcate, multe familii consideră că a şti să găteşti este degradant, că cei care gătesc sunt doar cei săraci!?

 

Ce vedete vom vedea în perioada următoare (după 16 martie) la “Cireașa de pe tort”?

 

-           Ohoo! Vor fi nu numai vedete care nu au mai trecut pragul emisiunii, ci şi persoane publice care au nu numai multe de spus, ci şi multe de demonstrat în acest domeniu. Pot să vă spun că mă aştept la un sezon „tare”.

 

În ce măsură ţin cont vedetele de comentariile dumneavoastră? Majoritatea celor care revin la “Cireașa de pe tort” se descurcă mai bine sau repetă aceleaşi greşeli?

 

-           Unora le-au intrat la cap învăţămintele mele, alţii nu prea reuşesc să înţeleagă „cu ce se mănâncă” bucătăria şi nici nu are rost să se forţeze. Nu-i nimic, căci am eu ac de cojocul lor!

 

Tocmai aţi lansat o ediţie revizuită “Bucatele noastre”. Mai pregătiţi şi alte cărţi de bucate?

 

-           Eu mai am în plan să termin două cărţi de bucate începute de ceva vreme, dar nu sunt convins de apetitul de carte al românilor, care, după cum văd eu, se îndreaptă tot mai mult spre mediul virtual. Adevărul este că pe internet, doritorii au acces gratuit la reţete, care însă nu se dovedesc a fi mereu realizabile.

 

În afară de cele două emisiuni de la Prima, ce altceva vă ocupă timpul în această perioadă?

 

-           Mă ocup de consultanţă în alimentaţie publică, conducând o firmă în acest domeniu cu ceva timp înainte de a fi în televiziune şi fac tot ce pot să nu am deloc timp liber. Acest lucru se numeşte „dependenţă de muncă”, dar fac ce îmi place şi asta este bine.

 

În ultimii ani au apărut tot mai multe emisiuni culinare. Consideraţi că au vreun impact asupra felului în care gătesc românii?

 

-           Emisiunile culinare care au apărut în ultima vreme le trezesc orăşenilor apetitul de bucătărit, dar nu cred că reuşesc să schimbe felul de a mânca sau de a găti în mediul casnic. “Cireaşa de pe tort”, de exemplu, a reuşit prin mesajul transmis să îi facă pe mulţi să înţeleagă importanţa igienei în bucătărie, dar nu cred că a reuşit mai mult. “Academia lui Horia” a fost o emisiune în care telespectatorii au putut învăţa tehnici culinare, dar nu a rulat decât trei sezoane. În concluzie, eu cred că este nevoie de cât mai multe emisuni care să-i reapropie pe români de bucătărie sau, de ce nu, de tradiţiile noastre culinare.

 

Ce le-aţi recomanda celor care vor să devină bucătari în România. Care sunt avantajele şi dezavantajele?

 

-           Le recomand, în primul rând, să urmeze o şcoală care să îi formeze profesional, nu doar una care să le ofere o diplomă ori certificat de calificare, iar mai apoi le recomand să nu îmbrăţişeze această meserie, decât dacă sunt îndrăgostiţi de ea.

Adauga comentariu:
Numele tau:
Comentariul tau