marime font: A A | ShareThis | trimite pe yahoo messanger | printeaza Print
« lista interviuri

Grig Chiroiu: „Cand gatesc, pun mult suflet”

Ce inseamna pentru tine sarbatoarea Pastelui?   
Pastele reprezinta o sarbatoare in familie si, ca oricare crestin, respect traditia. Merg la biserica in noaptea de Inviere, particip alaturi de copii la vopsitul oualor, chiar daca mai mult cu privitul, dar imi place sa ma uit la ei si ma distrez, in special cand dau luciu oualor. Fiind fierbinti cand le sterg cu grasime, le mai cad din mana si cred ca jumatate din ele le sparg. Eu ma ocup in special cu degustatul vinului. Pentru a ma asigura ca in ziua de Paste avem vinul cel mai bun, socrul meu, care face vin, scoate mai multe sortimente si eu trebuie sa hotarasc care din ele ramane. Asa ca degust, si intr-un final, ma hotarasc.
 
Spune-ne un truc pe care il folosesti cand gatesti, indiferent ce.
Pun de obicei mult suflet si un pic mai mult din ingredientele si condimentele care dau gust mancarii.
 
Ce traditii respecti de Paste?
Exact ce va povesteam mai sus. Ar mai fi si altele: ma imbrac cu ceva nou de Paste, mananc miel, cozonac si-l astept pe Iepuras!
Obisnuiesc sa ma duc in fiecare an, atat de Sarbatoarea Pastelui cat si de Craciun, la Manastirea Surpatele, jud. Valcea, pentru a face o vizita « imbelsugata » maicutelor de acolo, si in special maicutei Veronica, de care m-am atasat de cativa ani, si la o fetita din Baile-Govora, Madalina, o fana a serialului nostru. Acestea sunt deja traditii pentru mine.
 
Ce amintire din copilarie din perioada Pastelui iti vine in minte?
Intr-un an, am vrut sa am cel mai tare ou, asa ca am incercat toate ouale pana a mai ramas unul. Cu siguranta cel ramas, credeam ca e cel mai tare. Din pacate insa nu am mai avut cu cine sa-l sparg !
Reteta lui Grig
 
Pasca de Paste
Pasca de Paste o pregatesc dupa o reteta a maestrului bucatar Horia Virlan, colegul nostru de la Prima TV.
300 g de aluat de cozonac greu de framantat
2 linguri de unt pentru uns
Umplutura:
§         300 g branza de vaci
§         ½ pahar zahar (sau dupa gust)
§         O lingura de faina
§         Un praf de sare
§         O lingura mare cu stafide
§         2 oua + unul pentru uns pasca
§         O lingura de unt
§         ½ pahar smantana dulce
§         Mirodenii: scortisoara, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie sau de portocala.
Se amesteca toate ingredientele.
Se unge o tava potrivita, (de forma rotunda sau cu margini striate) cu unt si se intinde aluatul cat sa tapeteze tava. Aveti grija ca marginile sa dea pe afara, in asa fel incat sa poata acoperi umplutura ce o veti turna in tava. Dupa ce ati umplut tava si ati acoperit-o, formati cu resturile de aluat un snur impletit si asezati-l de jur-imprejurul pascai.
Coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 45 de minute.
 
 
 Sursa: TV Satelit
Adauga comentariu:
Numele tau:
Comentariul tau