FoodPro Preloader

9 ingrediente care pot inlocui cu succes zaharul

Medicii atrag atentia asupra consumului de zahar in cantitati prea mari, si, implicit, a legaturii sale cu aparitia obezitatii si a cariilor dentare! Dietele, problemele de sanatate ne tin la distanta de gustul dulce al zaharului. Daca va doriti sa mancati sanatos aveti mai multe variante de inlocuire a zaharului. Despre cateva dintre ele, cu siguranta, ati aflat, dar poate nu stiati cum sa le folositi:

Stevia

Planta de stevia este originara din America de Sud si poate indulci de 300 de ori mai mult decat zaharul. Doamnele si domnisoarele pot apela cu incredere la acest indulcitor natural fiindca nu are calorii. De asemenea, si diabeticii pot folosi cu incredere stevia fara a avea probleme. In magazine se gaseste sub forma lichida sau pudra, cea din urma fiind potrivita pentru prajituri.

Mierea

Inca din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita atat ca aliment, dar sic a remediu. Contine zaharuri natural si o multime de vitamin, aminoacizi, minerale, fiind un aliment benefic pentru organism. Daca va plac ceaiurile si cafeaua indulcite puteti adauga miere, dar numai daca lichidul nu este fierbinte, altfel devine toxica. Mierea este folosita cu succes si la prepararea carnii, a deserturilor sau a piureurilor de fructe. In jur de 250 de grame de zahar sunt echivalentul a 125 de grame de miere.

Sirop de artar

Adesea folosit de bucatari in retetele de clatite, siropul de artar are o aroma inconfundabila, are putine calorii si contine o multime de minerale. Poate fi folosit cu success in aluaturile de prajituri, dar fiind lichid va trebui sa reduceti din cantitatea altor lichide din reteta. 100 de grame de zahar poate fi inlocuita cu 90 de mililitri de sirop de artar.
 

Sirop de agave

Agavele nu sunt folosite doar pentru a obtine tequila, ele sunt foarte bune ca indulcitor. Aztecii foloseau adesea siropul de agave, dar cu prudenta pentru ca glicemia creste la consumul sau. 100 de grame de zahar sunt echivalentul a 60 de mililitri de sirop de agave.

Sucul de fructe

Sucul de mere, portocale, zmeura, mandarine poate fi folosit in bucatarie la pregatirea gemurilor, si cu rol de conservant, dar si la prajituri. Folositi suc proaspat stors, nu cel din comert care are adaugat zahar!

Xylitolul

O alta alternative pentru inlocuirea zaharului din trestia de zahar este xylitolul. Acesta se gaseste in fibrele fructelor, legumelor, etc si poate fi variant ideala daca vreti sa slabiti.

Zaharul de cocos

Obtinut din seva florilor de palmieri, zaharul de cocos poate inlocui zaharul alb sau cel bun. Cu un gust asemanator caramelului, cu ajutorul zaharului de cocos puteti indulci cafeaua, ceaiul sau il puteti folosi in bucatarie.

Curmalele

Pasta din curmale poate fi folosita in prepararea ducliurilor raw vegane si adaugata painii integrale.

Melasa

Melasa este vascoasa, de culoare brun-negru si este produsa din trestia de zahar. Siropul care ramane in urma extragerii zaharului este melasa care poate fi si ea folosita la indulcirea diverselor preparate sau bauturi. Pentru 100 de grame de melasa veti ingera cu 100 de calorii mai putin fata de 100 de grame de zahar.

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU