„Adevărul“ se distribuie împreună cu ediţia de Paşte din 1933

„Adevărul“ se distribuie împreună cu ediţia de Paşte din 1933

„Adevărul“ continuă seria reeditărilor unor ediţii de colecţie din istoria ziarului. Luna aceasta am ales să readucem în faţa cititorilor ediţia de Paşte din anul 1933. A fost numit „Anul sfânt“ pentru că se împlineau nouăspreze veacuri de la moartea şi învierea Domnului. După o lungă criză financiară, care a afectat viaţa de zi cu zi, dar şi presa din România, „Adevărul“ apare la 16 aprilie 1933 într-o formulă inedită. În partea de jos a paginii întâi este inserat un desen color - o inovaţie publicistică la vremea respectivă - în care ţărăniştii Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal şi îşi dau mâna. Sub desen, parafrazând primele cuvinte ale Mântuitorului după ieşirea din mormânt – „Pace, vouă!“, stă scris „Pace, nouă!“.

Este o ediţie impresionantă prin numele care semnează articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Branişte, Victor Eftimiu), dar şi prin numărul de pagini – 12 (într-o perioadă în care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini). În pagina 11 şi-a găsit locul şi un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are în titlu o predicţie ce se va dovedi neinspirată: „Hitlerismul e o rătăcire trecătoare“.

Adevărul din 12 aprilie 2017 apare cu o ediţie de colecţie din 1933, în care Paştele din perioada interbelică poate fi retrăit şi înţeles la un nivel cultural, politic şi social care reprezenta atunci România. O ediţie reprodusă integral şi oferită gratuit numai împreună cu ziarul „Adevărul” de mâine, 12 aprilie.

Revista Historia este o revistă de istorie din România, cu apariţie lunară[1]. A fost fondată la finele anului 2001, primul număr apărând în noiembrie 2001. În august 2009 a fost preluată de trustul de presă Adevărul Holding[1] de la vechii proprietari - Ion Cristoiu şi Vlad Pufu[2]. Adevărul Holding a preluat la acel moment şi editura Historia care fusese înfiinţată în 2005 şi avea aceeaşi proprietari cu revista[2].

Primul număr Historia apărut la Adevărul Holding, cu o nouă echipă editorială, a fost cel din decembrie 2009. Din acel moment revista a căpătat o imagine modernă, occidentală.

Ca structură publicaţia are un cover story - Dosar sau Controversă, urmat de alte articole. De asemenea există rubrici de: Actualitate, Agendă (film, carte, expo şi TV) Din Muzeele României. Pe lângă subiectele de istorie politică şi militară, revista încearcă să ofere o perspectivă diversă publicând şi articole despre istoria modei, cea culinară, a patrimoniului şi alte materiale de istorie cotidiană. Publicaţia are menirea de a face cunoscute şi atrăgătoare evenimentele istorice şi de a le pune la dispoziţia tuturor. Pe website-ul www.historia.ro găsiţi o bogată arhivă care conţine informaţii despre articolele apărute în această perioadă în revistă.

viewscnt

Din aceeași categorie