Bananele. Tu stii cum sa alegi corect aceste fructe exotice?

Bananele. Tu stii cum sa alegi corect aceste fructe exotice?

Aproape toata lumea adora bananele. In pauza de la serviciu, dupa ora de sport, dis de dimineata, aceste fructe, de culoare galbena, sunt gustarea ideala. Dar, pana acum, v-ati intrebat daca ceea ce cumparati de la aprozar, supermarkert sau piata este si alegerea corecta? Nutritionistii atentioneaza ca in functie de culoarea bananei alese vom beneficia de tot aportul sau de vitamine si minerale.

Bananele sunt cunoscute bastinasilor din Noua Guinee inca de acum 10.000 de ani, iar proprietatile nutritionale ale acestui fruct sunt recunoscute pentru sanatate. De exemplu, o banana contine potasiu, acid folic, precum si vitaminele A, B6, C, E, fier, zinc, calciu, mangan, fosfor si fibre. Actioneaza precum un energizant in perioadele in care suntem obositi, protejeaza impotriva osteoporozei si regleaza tranzitul intestinal. In ciuda numarului de calorii mare, pentru un fruct de marime medie, 200 de calorii, daca stim sa alegem, sanatatea noastra va fi una de fier.

Asadar, verzi sau coapte?

Bananele verzi sunt indicate a se folosi in bucatarie, fiind un inlocuitor pentru faina, amidon si un aliat persoanelor alergice la gluten. De asemenea, bananele verzi mentin nivelul glicemiei in limite normale, nu ne ingrasa( datorita vitaminei B6), reduc colesterolul si mentin sanatatea colonului.

Indieferent daca sunt verzi sau coapte, bananele sunt o excelenta sursa de potasiu, un mineral care are rol in mentinerea presiunii arteriale, sanatatii inimii si rinichilor. Stiati ca bananele verzi contin si vitamin C? Astfel, se explica efectul antnioxidant pe care il au in organismul nostru.

Totodata,o banana verde contine si foarte multe fibre alimentare care ne induc starea de satietate si ne ajuta digestia.

Cei care se confrunta cu anemia feripriva ar trebui sa consume banane, sunt bogate in fier si ajuta la productia de hemoglobina. De altfel, acest fruct este indicat si in sarcina, fiind bogat in acid folic.

Ce indica nuantele bananelor?

Bananele galbene cu pete verzi indica faptul ca fructele nu au fost lasate suficient sa se coaca si nu au dulceata.

Bananele cu pete negre pe coaja. Potrivit oamenilor de stiinta japonezi, in starea aceasta fructele contin un ingredient care ar putea distruge celulele canceroase. Cu cat bananele se coc mai mult, iar coaja devine maro inchis, aproape spre negru, cu atat au un efect mai puternic impotriva acestei maladii.

Banane verzi. Daca acestea sunt de culoare verde inchis, fructele au fost culese din arbori. In schimb, verdele deschis indica faptul ca ele au fost incarcate pe vapor,potrivit jurnalul.ro

Bananele complet galbene au si cel mai mult zahar. Amidonul regasit la bananele verzi se transforma in zahar si este usor asimilat de organism, dar nu si pentru cei care sufera de diabet.

Mai mult, medicii recomanda o banana inainte de ora de culcare, aceasta va va induce un somn adanc. Cei care tin diete ar trebui sa isi indrepte atentia catre tipurile mai verzi, fiindca nu au zahar si contin mai putine calorii. De altfel, bananele sunt excelente in retetele de prajituri, raw vegane, dar si in preparate sarate. Asadar, aveti o multime de motive pentru a consuma sau a prepara acest fruct, doar cu conditia de a verifica sursa de provenienta.

viewscnt

Din aceeași categorie