În România, mulţi oameni consideră că animalele sunt doar nişte obiecte. De care se pot lepăda oricând, uneori în cele mai cumplite moduri

În România, mulţi oameni consideră că animalele sunt doar nişte obiecte. De care se pot lepăda oricând, uneori în cele mai cumplite moduri

În România, mulţi oameni consideră că animalele sunt doar nişte obiecte. De care se pot lepăda oricând, uneori în cele mai cumplite moduri. Aşa se face că în parcuri încă se mai aruncă bucăţi de carne în care au fost înfipte bolduri, o metodă care nu dă greş niciodată. Câinii care dau peste o astfel de capcană mor în chinuri. De asemenea, tot mai multe animale, epuizate, speriate şi înfometate, sunt folosite la cerşit. Liderii partidelor politice promit că vor adopta legea care prevede pedepse mai mari pentru cei care maltratează necuvântătoarele. Rămâne, însă, de văzut dacă promisiunile se vor transforma şi în fapte.

În Capitală, în multe dintre intersecţiile cheie stau persoane care cerşesc cu animale în braţe. Este o medotă considerată de psihologi “şantaj emoţional”. Trecătorii se lasă mult mai uşor impresionaţi şi în acest fel ajung să strângă sume mai mari.

Însă animalele folosite la cerşit, deşi sursă de venit sunt, din păcate, vizibil traumatizate. Sunt speriate, multe dintre ele chiar tremură de frică, şi, de cele mai multe ori, sunt ţinute nemâncate şi fără să bea apă. Prea puţini dintre cerşetori conştientizează cât de rău le fac, iar unora pur şi simplu nu le pasă.

În general, la cerşit, se folosesc câinii şi, în preajma Paştelui, mieii şi iezii. Spre exemplu, acest ied a fost abandonat într-o stare deplorabilă, la marginea unui drum, după ce mai mulţi copiii de etnie romă au cerut bani prin mijloacele de transport în comun cu el în braţe. A fost găsit de o persoană cu suflet mare şi dus la o clinică veterinară. Medicii, însă, nu au mai avut ce să facă, iar iedul a murit.

Chiar şi peste hotare, românii se folosesc de animale. Bărbatul din imagini cerceşte pe străzile din Franţa alături de un câine şi de o pisică cu ajutorul cărora, spune el, la sfârşitul zilei, stârnge sume frumuşele de bani.

Din păcate, unii sunt chiar sadici. O dovedeşte metoda deja celebră printre cei care…urăsc animalele. “Capcana cu bolduri” încă este folosită în România. Mai exact, oamenii pun bolduri, ace sau cuie în bucăţi de carne şi le servesc mai apoi animalelor. În toamna anului trecut, o căţeluşă a fost hrănită cu zeci de ace de gămălie, apoi aruncată în stradă. Stăpâna ei a vrut astfel să o pedepsească pentru că a rămas… gestantă. Bietul animal a fost găsit în agonie. A fost dus la un cabinet veterinar şi, cu eforturi uriaşe, doctorii au reuşit să îi scoată 45 de bolduri din stomac. După câteva săptămâni, însă, patrupedul a murit.

De asemenea, în fiecare primăvară, în parcurile din Bucureşti oamenii aruncă cârnaţi şi carne cu bolduri sau cuie.

Legea care prevede pedepse mai aspre pentru cei care fac rău necuvântătoarelor urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. Liderii grupurilor parlamentare promit că vor adopta această măsură.

Rămâne, însă, de văzut dacă se vor ţine de cuvânt şi în şedinţa de plen în care se va dezbate această prevedere. Până acum, peste şaispreze mii de oameni ne-au demonstrat că sunt alături de noi şi că vor să trăiască într-o ţară în care şi animalele sunt tratate cu respect. Intră şi tu pe focusprimatv.ro şi semnează petiţia prin care cerem înăsprirea pedepselor pentru cei care chinuie animalele şi înfiinţarea unei poliţii a animalelor funcţională. Este timpul să spunem STOP Indiferenţei. Fii tu schimbarea!

viewscnt

Din aceeași categorie