Incredibil! Sapunul si pasta de dinti fac ca tratamentele medicamentoase sa nu mai dea rezultate

Incredibil! Sapunul si pasta de dinti fac ca tratamentele medicamentoase sa nu mai dea rezultate

Din cauza substantelor care se gasesc in sapun si in pasta de dinti, dar si in alte produse de ingrijire, antibioticele nu isi mai fac efectul asa cum ar trebui.

Expertii ne avertizeaza ca resistenta infectiilor in fata antibioticelor este la fel de periculoasa precum terorismul. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca aceasta criza poate afecta chiar acum pe oricine din orice tara.

Studiul recent care confirma aceste date a fost citat si de Daily Mail. Sapunul si pasta de dinti contin triclosan, un produs chimic ce se gaseste in multe alte lucruri pe care le folosim zi de zi in casa.

Lipsa unor noi medicamente chiar mai puternice dar si prescrierea prea multor antibiotice au dus la situatia in care ne aflam astazi: o multime de infectii nu mai pot fi combatute.

In Romania, de exemplu, este renumit faptul ca populatia consuma mai multe antibiotice decat ar fi nevoie. Acest obicei a incercat de-a lungul timpului sa fie combatut prin diferite campanii de informare publica, chiar si spoturi TV.

Cercetatorii de la Universitatea din Queensland au expusi bacteria E.coli la triclosan, produsul care se gaseste in sapun si in pasta de dinti, timp de 30 de zile. Nu mica le-a fost mirarea sa constate ca bacteria a suferit o mutatie genetica si a devenit rezistenta la cele mai puternice antibiotice.

„In ciuda raspandirii antibioticelor si accesului facil al oricui la asemenea medicamente, infectiile raman cauza cea mai importanta a mortalitatii din lumea intreaga. In absenta unor noi terapii, rata mortalitatii din cauza infectiilor netratabile va ajunge sa creasca chiar si de 10 ori pana in anul 2050”, a declarat profesorul Sean Brady, citat de Daily Mail.

Statisticile arata ca exista cel putin 50.000 de cazuri anuale de decese doar in Europa si Statele Unite, cauzate de infectii rezistente la antibiotice. Global sunt cel putin 700.000 de decese anuale cauzate de complicatii cauzate de rezistenta la antibiotice, cum ar fi malaria, HIV sau tuberculoza.

viewscnt

Din aceeași categorie