Spune-mi ce poftesti ca sa-ti spun ce-ti lipseste din organism!

Spune-mi ce poftesti ca sa-ti spun ce-ti lipseste din organism!

Cu totii ne-am intalnit, cel putin cu un ‘’episod’’ in care organismul tanjea dupa ceva dulce, sarat sau acru. Acele momente mistuitoare in care nu ne mai putem gandi la nimic, cu exceptia amandinei savuroase sau a unui pateu unsuros cu branza si marar. Poftele trecatoare sunt inofensive, dar nu acelasi lucru se poate spune despre acelea de care nu puteti scapa o perioada lunga de timp. Medicii atentioneaza ca poate fi vorba de deficiente de vitamine, minerale si acizi grasi. Astfel, poftele necontrolate devin cel mai bun indicator ca organismul pierde elemente cheie.

V-ati gandit vreodata ce spun poftele despre voi?

Pofta de dulce

Daca va ganditi necontenit la tortul de ciocolata din frigider sau ati manca o tarta cu fructe acum, sau altfel vine sfarsitul lumii, va confruntati cu o lipsa de magneziu in corp, crom, sulf, zinc. Atunci cand suntem obositi, stresati, nivelul scazut de energie trebuie compensat cu ceva, in cazul de fata cu mult dulce. E nevoie doar de un singur element chimic lipsa ca sa apara poftele. Dulciurile actioneaza ca un pansament emotional, de cele mai multe ori, reducand hormonii stresului. Pentru a putea tine in frau poftele, deci si kilogramele acumulate, tratati cauza supararii, oboselii. Incercati sa va relaxati facand ceea ce va place si pacaliti pofta cu fructe proaspete, fructe uscate, nuci, avocado, peste gras.

Pofta de paste fainoase, paine, bunatati cu foietaj din cuptor, fast-food

Nivelul de serotonina este la minim. Daca gandurile nu va dau pace si opriti la prima pizzerie este primul semn al unui inceput de depresie sau efectul dietelor drastice. Incercati sa inlocuiti produsele din faina alba cu unele integrale.

Pofta de alcool

Indreptati-va atentia catre acele produse cu multe protein, de calitate, surse de calciu, Cum ar fi iaurtul sau branza si potasiu, pe care il veti regasi in orice legume.

Pofta de alimente sarate

Daca va confruntati cu o pofta acuta de ‘’ceva sarat’’, ei bine, corpul tipa dupa sodiu. Pofta ce poate aparea la persoanele predispuse la hipotensiune(tensiune mica), atunci cand ne deshidratam, suntem obositi sau la femeile insarcinate. Puteti combate pofta cu legume proaspete.

Pofta de acru

Muraturile sunt delicioase, nu spunem nu, dar ar trebui sa va dea de gandit daca ati terminat un borcan de castraveti murati si tot ati mai manca. Poate va confruntati cu probleme digestive sau ale vezicii biliare.

Pofta de carne

Daca va este pofta de o friptura bine facuta, inseamna ca va este foame si preferati proteina. Dar, cand aceasta pofta apare de dimineata, la pranz si seara, timp de mai mult timp, atunci este o problema cu depozitele de fier si zinc din corp.

Pofta de iaurt sau lapte

Aminoacizii numiti de specialisti: triptofan si lisina; calciul, zincul, dar si fosforul va lipsesc din organism. De asemenea, pofta de lactate poate indica afectiuni precum osteoporoza sau ale glandei tiroide.

Sfat

Acest articol are rol informativ. Daca va confruntati cu pofte alimentare neobisnuite consultati medicul de familie sau un medic specialist pentru a afla cauza.

viewscnt

Din aceeași categorie