Te culci tarziu in fiecare seara? Uite la ce risc urias te expui

Te culci tarziu in fiecare seara? Uite la ce risc urias te expui

Un studiu recent arata ca persoanele care obisnuiesc sa adoarma tarziu in noapte se expun unor probleme foarte serioase de sanatate.

Un studiu recent realizat in Marea Britanie a scos la iveala faptul ca cei care se culca tarziu in fiecare seara risca sa dezvolte diabet, probleme psihologice si au un risc crescut de deces.

Studiu a fost realizat pe un esantion de jumatate de milion de britanici adulti pe o durata de aproximativ 6 ani si jumatate, avand o relevanta ridicata. Cercetatorii au descoperit ca toti ce care se considera „pasari de noapte” au un risc de deces cu cel putin 10% mai mare fata de cei care sunt matinali. Principalele probleme de care ajung sa sufere persoanele care se culca tarziu sunt diabet, probleme neurologice, psihologice, dar si probleme de digestie si ale aparatului respirator.

„Ceea ce credem ca se intampla in aceasta situatie este faptul ca persoanele nocturne incearca sa traiasca un stil de viata al celor matinali pentru ca asa le impune societatea din jurul lor. Aceasta diferenta intre ceasul lor biologic si ritmul lumii poate conduce la probleme de sanatate pe termen lung, in special daca programul lor este unul neregulat. Exista studii care au demonstrat ca acest gen de persoane au cel mai deficitar profil din punct de vedere al starii generale de sanatate, insa in studiul de fata e pentru prima oara cand stim concret ca riscul mortalitatii este crescut cu 10% pentru aceste persoane.”, a declarat unul dintre cercetatori, citat de CNN.

Studiul s-a desfasurat timp de 6 ani si jumatate si a inclus un numar de peste 430.000 de persoane din care aproximativ 10.000 au murit in timpul cercetarilor.

Cu toate ca studiul nu a cercetat in amanunt cauzalitatea mortalitatii mai ridicate in randul celor care adorm seara mai tarziu, cercetatorii sugereaza ca riscul crescut ar fi dezvoltarea problemelor de ordin cardiovascular si anumite tipuri de cancer precum cel de prostata si de san.

O alta cercetare din 2014 a aratat ca cei care stau tarziu in noapte tind sa aiba mai putina materie alba in anumite zone ale creierului, zone care sunt asociate cu depresia. Materia alba asigura conductia influxului nervos de la un centru nervos la altul sau intre un centru nervos si un nerv.

viewscnt

Din aceeași categorie