Titluri de stat pentru deponenţii CEC

Noi speranţe pentru deponenţii CEC. Românii care şi-au plasat economiile la Casa de Economii şi Consemnaţiuni în urmă cu peste 25 de ani pentru cumpărarea de autoturisme vor fi despăgubiţi prin titluri de stat în urma unei ordonanţe a Guvernului emisă la începutul lunii. Fiecare CEC valoreaază acum cel mult 20.000 de lei. Cum puteţi intra în posesia titulurilor de stat aflaţi din materialul următor.

Înainte de a ieşi la pensie, în urmă cu 26 de ani, Costantina şi-a făcut două carnete Cec, în valoare de 5000 de lei fiecare, cu câştiguri în autoturisme, aşa cum erau la vremea respectivă. De o surpriză neplăcută a avut parte când a vrut să le lichideze. În 2014, solicitările ei au fost respinse de directorul Cec Bank, motivând că fiecare carnet valorează acum doar... 50 de bani.

A lucrat toată viaţa, iar în ultimii ani a fost inginer în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări de Construcţii pentru Agricultură şi Industria Alimentară. Şi-a depus economiile la CEC pentru a avea parte de bătrâneţi liniştite însă lucrurile nu stau aşa cum şi-a dorit.

Mai ales că acum la cei 76 de ani ai ei, Constantina are multe nevoi.

Legea din 2007 care reglementa despăgubirea deponenţilor nu a fost însă pusă în aplicare de bancă. Aşa că la începutul acestei luni Guvernul a emis o nouă ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte că despăgubirile vor fi făcute prin titluri de stat emise pe numele Cec Bank şi BRD.

ADRIAN CUCULIS - avocat

Plafonul maxim pentru fiecare cec Dacia fiind de 20 000 lei, practic dacă îl echivalăm cu momentul depunerii vorbim despre un autoturism Dacia ieftin, mai ieftin dar cel puţin banii rspectivi nu sunt pierduţi.

CĂTĂLINA TRĂNESCU - reporter PRIMA TV

Pentru a intra în posesia titlurilor de stat trebuie să faceţi o adresă către Ministerul Finanţelor Publice şi alte două adrese spre BRD şi Cec Bank. Răspunsul la aceste solicitări ar trebui să îl primiţi în cel mult 30 de zile.

Toate documentele şi carnetul de cecuri vor fi verificate în vederea emiterii titlurilor de stat.

ADRIAN CUCULIS - avocat

Titlurile respective de stat ele sunt ţinute o anumită perioadă de timp şi apoi pot fi răscumpărate de statul român la o anumită sumă, la 20 000 de lei şi au o anumită scadenţă.

37.500 de români au depus bani la CEC în perioada 1986-1992, după revoluţie astfel de carnete fiind emise şi de o altă bancă. De atunci şi până în prezent mulţi dintre deponenţi au încercat să îşi recupereze banii. Singurii care au fost despăgubiţi au fost cei care au mers în instanţă. Procesul pentru recuperarea banilor în aceste cazuri durează în jur de un an.

viewscnt

Din aceeași categorie