Uimitor! Canabisul si cocaina omoara mai putini oameni decat drogurile astea legale!

Uimitor! Canabisul si cocaina omoara mai putini oameni decat drogurile astea legale!

Tutunul si alcoolul sunt de departe cele mai mari amenintari la adresa sanatatii oamenilor, dintre toate substantele adictive, dupa cum sugereaza noi cercetari.

La nivel global, tutunul este responsabil pentru 110 decese la 100.000 de persoane, in timp ce alcoolul provoaca 33 de decese, dupa cum arata un studiul al Universitatii College London.

Acestea se compara cu doar 6.9 decese cauzate de cocaina la 100.000 de oameni, dupa cum arata studiul. Rezultatele mai sugereaza ca aproape unul din cinci adulti din lumea intreaga bea foarte mult cel putin o data pe saptamana, in timp ce 15% fumeaza tutun zilnic.

Cu toate acestea, doar 0,35% dintre oameni au consumat cocaina in ultimul an.

Mai mult, studiul a descoperit ca mai mult de 800 de persoane la 100.000 de mii de oameni sunt dependente de alcool. Rezultatele mai arata ca doar 3,8% dintre persoane au consumat canabis, 0,37% amfetamine si 0,35% opiacee in ultimele 12 luni.

Ceea ce este si mai interesant este ca aproximativ 843,2 persoane din 100.000 sunt dependente de alcool, comparativ cu 259,3 persoane ce sunt dependente de canabis, 220,4 utilizatori de opiacee, 86 de dependenti de amfetamine si 52,2 persoane dependente de cocaina.

Tutunul si alcoolul provoaca 170,9 si 85 de milioane de ani de viata de handicap. Un an de handicap inseamna un an de sanatate pierdut. In comparatie su doar 27,8 milioane de ani de handicap de la consumul ilicit de droguri.

Persoanele instarite din America de Nord au o rata de dependenta printre cele mai ridicate la canabis, opioide si cocaina, in timp ce cele mai multe decese cauzate de consumul de droguri este in Europa de Est, iar decesele legate de tutun sunt mult mai ridicate in Oceania.

Totusi, cercetatorii considera ca este necesara colectarea si raportarea de date mai fiabile pentru determinarea cu exactitate a abuzului de substante in functie de variatiile geografice.

Pana acum, constatarile s-au bazat in principal pe date furnicate de OMS, Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate si Institutul de Meteorologie si Evaluare a Sanatatii si au fost publicate in revista Addiction.

Din fericire, in iunie 2017 oficialii au declarat ca noile cifre sugereaza o noua scadere a ratelor de fumatori in Marea Britanie. Doar unul din sase adulti isi aprinde o tigara in mod regulat, iar in 2016 680.000 de persoane au renuntat complet la acest obicei nesanatos.

Numarul de fumatori a scazut de la 19,9% in 2010 la 15,5% in 2016 doar in Anglia, dupa cum arata datele frunizate de Oficiul pentru Statistica Nationala.

Incidenta fumatului este in scadere la toate categoriile de varsta, cea mai mare observandu-se la tinerii intre 18-24 de ani. Insa, consumul de tigari electronice creste cel mai mult la aceasta categorie de varsta.

Directorul executiv al Sanatatii Publice din Marea Britanie, Duncan Selbie, a declarat ca Anglia are a doua cea mai mica rata de fumat din Europa dupa Suedia,ceea ce inseamna ca politicile privind controlul fumatului functioneaza.

viewscnt

Din aceeași categorie