7 mituri si adevaruri despre o piele sanatoasa

7 mituri si adevaruri despre o piele sanatoasa

Auzim adesea recomandari de genul ‘’beti 2 litri de apa pe zi’’, ‘’evitati grasimea’’, ‘’reduceti cantitatea de ciocolata’’, etc. Dar oare cate dintre aceste afirmatii sunt 100% adevarate? Potrivit Daily Mail, profesorul Sara Brown, cercetator senior la Universitatea din Dundee, a incercat sa afle raspunsul la miturile despre o piele sanatoasa. Iata cateva dintre cele mai frecvent impartasite mituri care pot fi clarificate si cateva adevaruri pe care va puteti baza.

Adevarat - Pielea se reinnoieste in mod constant

Pielea ofera o bariera intre mediul intern al corpului si lumea exterioara. Celulele numite keratinocite in epiderma (stratul exterior al pielii) sunt impartite in mod constant pentru a produce o cantitate de celule care se deplaseaza prin acest strat si sunt scoase de pe suprafata sa. Pielea este o sursa bogata de celule stem cu capacitatea de a se reinnoi.

Fals – sa bei 2 litri de apa pentru o piele sanatoasa

Cantitatea de apa pe care o bei nu afecteaza in mod direct pielea. Apa este furnizata pe piele prin sange care curge prin derma, stratul interior al pielii; apa se pierde din epiderma, mai ales intr-un mediu uscat.

Apa este necesara pentru a mentine hidratarea pielii si atunci cand esti deshidratat, pielea devine mai putin elastica. La o persoana sanatoasa, organele interne - rinichii, inima si vasele de sange - controleaza cantitatea de apa care ajunge la piele. Nu exista nici un volum fix de apa, ci depinde de factorii care influenteaza pierderea ei – sport, caldura.

Adevarat - Stresul poate imbolnavi pielea

Exista multe probleme de sanatate in viata moderna, pentru care dam vina pe stres, dar in studiile stiintifice s-au aratat mai multe afectiuni ale pielii, care ar putea fi agravate de evenimentele de viata. Posibil prin intermediul hormonilor de stres, inclusiv cortizolul (un hormon steroid produs in glandele suprarenale).

Exemple notabile sunt alopecia areata, o afectiune autoimuna in care imunitatea corpului ncepe să aatace foliculii de par, provocand caderea parului. Psoriazis, o alta afectiune autoimuna care determina ingrosarea si inflamatia pielii. Eczema, inflamatia cutanata rosie, cu mancarime, care apare alaturi de astm, febra fanului si alte alergii.

Fals – ciocolata cauzeaza acnee

Acnea vulgaris, acneea comuna "adolescenta", poate persista in mod real intre anii 30 si 40. Ea apare ca urmare a interactiunii dintre efectele hormonale asupra glandelor de grasime din piele si raspunsul imun al pielii la porii blocati cu microbii care traiesc pe piele. Consumul unor alimente bogate in grasimi este nesanatoasa din multe motive, dar nu provoaca acnee.

De fapt, unele comprimate prescrise pentru acnee severa, cum ar fi izotretinoina, sunt mai bine absorbite atunci cand pilulele sunt inghitite cu o masa grasa - si ar putea include ciocolata.

Fals – detergentii pot provoca eczema

Eczema este o afectiune in care pielea este uscata, rosie si cu senzatie de mancarime. Aceasta este cauzata de o combinatie de factori genetici si efectele asupra mediului, deci nu total din vina substantelor din detergent.

Detergentii pot irita si contribui la uscarea pielii si iritarea acesteia fiindca indeparteaza uleiurile natural.

Fals – pete albe pe ungii=deficit de calciu

Unghiile sunt fabricate in matrice, o zona sub piele la marginea superioara a unghiei.Daca matricea este traumatizata, apare o neregularitate in unghiul in curs de dezvoltare. Acest lucru apare ca un semn alb, pe masura ce creste unghia. Calciul este important pentru unghiile sanatoase, dar aceste semne albe nu sunt un semn de deficienta.

Adevarat si fals - Soarele este bun pentru piele

Lumina de la soare include un amestec de lungimi de undă diferite: unele sunt vizibile pentru ochiul uman, unele sunt mai scurte decat culorile pe care le vedem - acestea se numesc ultraviolete (UV) - iar unele sunt mai lungi, infrarosu. Diferitele lungimi de unda au efecte diferite asupra pielii.

UVB este utilizat de piele pentru fabricarea vitaminei D, care este esentiala pentru sanatatea osoasa.

Dermatologii folosesc lungimi de unda specifice de UVA si UVB in doze controlate pentru a reduce inflamatia pielii.

Dar cand pielea este expusa prea mult la radiatie UV, ea poate deteriora ADN-ul celulelor pielii, ducand la o crestere necontrolată - baza cancerului.

Principiile de bază ale mentinerii sanatatii pielii sunt, in general, bunul simt. Ar trebui sa va spalati pielea in mod regulat pentru a indeparta murdaria, dar nu atat de mult incat sa eliminati uleiurile sale naturale.

Utilizati un hidratant daca pielea este uscata si creme de tip gel, pe baza de apa pentru pielea grasa. Evitati stresul daca este posibil, alegeti o dietă sanatoasa si beti apa cand va simtiti insetat. In cele din urma, protejai-va pielea de soare, inclusive iarna.

viewscnt

Din aceeași categorie