Alege reteta nationala 23 octombrie 2020 RETETE

Alege reteta nationala 23 octombrie 2020 RETETE

1.GILL ECOBESCU

1. Pilaf gorjenesc cu manatarci si o carne langa (ied).

Ingrediente:

- Manatarci 1 kg

- Orez 500 gr.

- Ceapa 300 gr.- din gradina mamei

- Praz optional

- Ardei kapia rosu, fara de care un orez de vara nu poate fi un orez corect.

- Supa de gaina de curte



Mod de preparare:

Se toaca ceapa si ardeiul si se pun la calit in ulei (optional praz). Dupa ceva timp orezul hidratat se adauga in poveste. Se caleste 5 minute si se stinge cu supa de gaina. Se lasa la foc mic, acoperit, sa-si faca de cap, adica sa se fiarba. Odata inmuiata boaba de orez se adauga manatarcile si se ia de pe foc. La servire se adauga o lingura de manatarci langa orez si se aromatizeaza cu patrunjel proaspat tocat. Nimic spectaculos, dar autentic si veritabil.

Langa orez, in umbra, carne ied la gratar

Inchide jumatatea aceasta de cerc muratura cea mai simpla dar plina de parfum de vara, castraveti varatici cu floare de marar, murati doua zile la soare.



2. Chisăliţă văratecă de vişine cu dude şi izmă



Preparare:

- 500 gr. visine fara os

- 500 gr. dude

= 500 gr.corcoduse

- 500 gr faina de malai de moara pe apa







Mod de preparare: se pun la fiert fructele cu 1.5 litri de apa. Rezulta un suc de fructe care se strecoara si se pune la fiert. In aceasta fiertura se adauga faina cernuta, ploaie, pana se leaga compozitia. La final se adauga zahar.





2.ANCA BANDA

Rata umpluta



Raţa întreagă curăţată si spălată se umple cu ficatul, pipota, ceapă, morcov,patrunjel verde, ardei si roşii tăiate mărunt, condimentate şi amestecate cu un ou. Se aşează în tava unsă cu untură sau ulei, peste jumătăţi de mere şi rosii! Se da la cuptor ,la foc mediu, aproximativ două ore!



Boţi cu tărhană (răzălăi)

1 kg faină, 8 ouă, sare

Se face un aluat mai tare, se lasă la odihnit o jumătate de oră, apoi se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari. Se lasă la uscat (ideal o zi).

Se gătesc în untură, se adaugă două cepe tăiate bob, un morcov răzuit, şuncă tăiată cubulete si trasă la tigaie, condimente (sare, piper, pătrunjel verde, frunze de telina si tarhon, cimbru). Se umplu frunzele de varză opărite (dulce) sau acru! Se fierb cu bulion deasupra!





3.ELENA RUS

Ied la ceaun în jantuit: se ia un ied, fraged şi bn facut(adică cărnos tare), se transeaza(folosim pulpele şi doar câteva costiţe), spălăm carnea bine apoi o punem deoparte, curatam ase vreo 10 cepe, 2,3 morcovi, un fir de ţelină tânără, 2,3 ardei graşi. Punem ceaonul la foc, aruncam în el o lingura de unsoare de porc, tri seminţe de chimen(sacare), când s a înfierbântat punem ceapa tocata şi un pic de sare(sa se înmoaie mai repejor), apoi tocam mărunt morcovul şi ţelină, aruncam în ceaon şi le lăsăm în treaba lor amestecând arar, sa nu se lege, adăugăm şi ardeiul, carcalim bine, când leguleme s au înmuiat punem un vârf de cuţit de boia(paprica) şi punem carnea. La foc mic amestecam bine, punem sare şi lăsăm sa se amestece toate aromele, apoi turnam un pic de apa şi lăsăm la fiert pe treaba bună cât stam şi ne omenim cu un pahar de jinar bun de poame, pere ce om găsi în cămară. Amestecam din când în când, când carnea s a făcut turnam asa un litru de jantuit şi doua tri linguri mari de smantana. Dregem de sare, piper şi un picuţ de boia iute, iar la sfârşit aruncam o mana de pătrunjel verde tocat. Toată treaba asta durează 2 ore.



Papa în grostior

Se ia un borcan de smantana(grostior), se arunca în tigaie, se bat 4,5 oua(în funcţie de câte persoane ai la masa), se bat bine şi se arunca în smântână, amesteci bine, pui sare şi presări faina de malai(nu prea multa, trebuie doar sa ajute la îngroşare). Focul trebuie sa fie molcom şi când compoziţia da sa arate cât de bun o fost smantana(grostiorul), adică cât de gras, atunci tragem tigaia de pe foc. Servim cald cu o colesa langa (mămăligă).

viewscnt

Din aceeași categorie