Aveti o casnicie nereusita? Fiti atenti la problemele de sanatate!

Aveti o casnicie nereusita? Fiti atenti la problemele de sanatate!

Ni s-a spus de mai multe ori ca o casnicie armoniosa este este buna pentru sanatatea noastra; in medie, oamenii casatoriti traiesc mai sanatos, au mese regulate si sunt mai longevivi.

Insa, un nou studiu sugereaza ca, atunci cand casnicia noastra este subreda, se intampla reversul medaliei. Neintelegerea si tensiunea, aparute in cuplu, isi pun amprenta negativ asupra sotilor. Specialistii spun ca sotii sunt mai afectati decat sotiile. Oare asa sa fie?

Cercetatorii de la universitatile americane din Nevada si Michigan au monitorizat 373 de cupluri heterosexuale in primii 16 ani de casatorie pentru a vedea daca divergentele legate de subiecte precum: cresterea copilului, banii, legile si hobby-urile au avut implicatii negative asupra sanatatii.

Rezultatele au aratat ca un conflict marital afecteaza negativ sanatatea atat pentru soti, cat si pentru sotii, desi conflictul a avut un impact mai mare asupra ba-rbatilor.

Calificarile pentru sanatate au fost calculate prin intrebarea sotilor daca jobul le-a fost afectat, daca erau suficient de sanatosi pentru a face ceea ce doreau, daca aveau probleme cu somnul, daca erau nervosi sau aveau dureri de cap.

Cuplurile cu conflict scazut au raportat un scor mediu de 4,07 la inceputul casatoriei, dar cuplurile cu conflicte mari au fost nesigure de la inceput, si au primit un scor mediu de 3,86.

Relatii sanatoase

Studiile anterioare s-au concentrat asupra beneficiilor sanatatii casatoriei. Astfel ca, persoanele cu tensiune arteriala ridicata, colesterol si diabet zaharat au avut analize mult mai bune in urma casatoriei. Exista, de asemenea, dovezi ca persoanele casatorite merg la medic mai devreme decat persoanele singure, cu aceleasi simptome.

Relatii toxice

Asa cum o casnicie buna poate aduce aparent o varietate de beneficii pentru sanatate, una rea ​​poate avea un impact negativ in mai multe moduri.

Conflictul intr-o relatie poate duce la raspunsuri in organism, cum ar fi inflamatia, modificari ale poftei de mancare si eliberarea crescuta a hormonilor de stress.

"Experienta unui conflict mare intr-o relatie este foarte daunatoare pentru sanatate, la fel ca si comportamentele negative de sanatate precum fumatul si bautul", spune Rosie Shrout, care a prezentat rezultatele studiului la o conferinta de la Colorado.

Veronica Lamarche, profesor de psihologie la Universitatea din Essex, a declarat pentru Guardian ca raspunsurile corporale la conflictul de relatii pot provoca pagube pe termen lung.

"Nu este cazul ca o singura lupta intr-o relatie sa va dauneze sanatatii iremediabil, dar luptele frecvente de-a lungul multor ani vor avea un impact - este important sa lucram la comunicarea eficienta pentru a minimiza conflictul", a mai adaugat profesorul de psihologie.

viewscnt

Din aceeași categorie