Cat timp esti afectat dupa moartea unui prieten sau a unei rude

Cat timp esti afectat dupa moartea unui prieten sau a unei rude

Disparitia unei persoane dragi provoaca multa tristete si afecteaza chiar si fizic, insa cercetatorii au vrut sa afle dupa cat timp nu mai sunt vizibile aceste efecte.

Se pare ca pana la patru ani sanatatea si starea de bine pot fi afectate de moartea cuiva apropiat, conform unui studiu citat de Press Association. Universistatea din Scotia si Universitatea Nationala Australiana au colectat timp de 14 ani date de la peste 25.000 de perosane si au descoperit o multime de efecte negative cauzate de moartea unei persoane dragi.

Efectele adverse au putut fi observate pana la 4 ani de la momentul tragic, atat la nivel fizic cat si la nivel psihologic.

„În mare parte, cercetările anterioare pe tema suferinţei şi doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori soţul sau soţia. Ştim cu toţii că atunci când moare un partener de viaţă, un copil sau un părinte, persoana îndoliată de cele mai multe ori va suferi şi se va simţi rău o perioadă de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu îi este acordat acelaşi interes“, a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

Din pacate angajatorii , medicii de familie dar nici comunitatea nu se concentreaza suficient pentru a oferi sustinere celor indurerati, tindand cont ca efectele pot dura chiar si pana la 4 ani, in cazul femeilor chiar mai mult.

Se pare ca femeile sunt mai afectate decat barabatii de decesul unei persoane apropiate, la ele se observa un declin pronuntat al vitalitatii. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele de sex feminin sufera o deteriorare mai accentuata si la nivelul sanatatii mintale.

„Decesul unui prieten este o forma de suferinta lipsita de drepturi, una care nu este luata in serios sau careia nu i se acorda o importanta prea mare. Acest lucru inseamna ca suferinta lor ar putea sa nu fie recunoscuta in mod deschis sau exprimata, iar impactul este banalizat. Aceasta cercetare dovedeste ca decesul unui prieten conteaza si, tinand cont ca este o experienta umana universala, concluziile sunt aplicabile la nivel international“, a subliniat Forbat.

viewscnt

Din aceeași categorie