E mai rau ca tutunul: noul pericol enorm care omoara 7 milioane de oameni pe an

E mai rau ca tutunul: noul pericol enorm care omoara 7 milioane de oameni pe an

Mai mult de 90% din populatia lumii sufera din aceasta cauza, insa putine masuri sunt luate de autoritati in acest moment.

Poluarea este noul ‘tutun’, daca e sa luam in considerare numarul mare de oameni pe care ii omoara an de an. Aerul toxic pe care-l respiram este o urgenta pentru sanatatea publica insa se vorbeste prea putin de acest lucru, afirma Organizatia Mondiala a Sanatatii.

O statistica din Marea Britanie a aratat concret ca in zonele urbane din tara exista un nivel ilegal de poluare ce cauzeaza mai multe decese anual decat o face tutunul.

‘Nu conteaza daca esti bogat sau sarac, aerul poluat afecteaza in egala masura spre deosebire de alte cauze. Este un inamic tacut, este o urgenta de sanatate publica si in ciuda proportiei pe care a capatat-o, poate fi prevenita’, a declarat un membru al OMS, citat de Daily Mail.

Bebelusii si copii care se afla in plina dezvoltare sunt cei mai afectati si prezinta riscurile cele mai mari in fata aerului toxic. In acest moment exista in lume peste 300 de milioane de oameni care locuiesc in orase unde nivelul toxic este chiar si de sase ori mai mare decat cel admis de regulile internationale.

In Marea Britanie cele mai multe zone urbane au un nivel de poluare peste limitele admise, lucru ce duce la mai multe decese anual decat din cauza tutunului. Dar cercetatorii cred ca afectiunile care sunt cunoscute ca fiind produse de aerul poluat, cum ar fi infarctul, bolile de plamani, sunt doar varful icebearg-ului.

Orasul Linfen din China este orasul cu cel mai poluat aer din lume, desemnat in anul 2007 de un raport realizat de Blacksmith Institute, o organizatie americana specializata in proiecte legate de combaterea poluarii.

Orasul e inconjurat de mine de carbune si termocentrale ce folosesc ca sursa de energie tot carbunele. Orasul are peste 4 milioane de locuitori si e asfixiat cronic de un fum negru care intuneca cerul.

De-a lungul timpului au mai existat dovezi clare ale efectelor negative pe care poluarea le are. Este celebra criza din 1952 din Londra, cand intr-o luna au murit peste 4000 de oameni din cauza afectiunilor cardiovasculare si respiratorii, iar in lunie urmatoare s-au mai inregistrat caeva mii de decese. Marele Smog a fost cauzat partial si de incalzirea locuintelor cu carbune.

viewscnt

Din aceeași categorie