Efecte secundare ale paracetamolului

Efecte secundare ale paracetamolului
Efectele pot fi critice pentru ficat în cazul combinării paracetamolului cu substanţe potenţial dăunătoare la nivel hepatic, precum medicamente împotriva convulsiilor, sau consumul de alcool în exces.

Iată, totuşi, ce spun cele mai recente studii ale cercetătorilor despre efectele secundare ale paracetamolului!


Efectele secundare ale paracetamolului: diminuează durerile emoţionale


Cercetătorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a arătat că acest medicament poate atenua reacţiile emoţionale ale oamenilor.

Paracetamolul, care se eliberează fără reţetă, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar dacă rezultatele studiului american vor fi confirmate ar însemna că medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimţite de pacienţi, ci şi sentimentul de plăcere al acestora, potrivit theguardian.com.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimţit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci şi o diminuare a durerii emoţionale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de "circuite" similare.


Efectele secundare ale paracetamolului: poate dăuna ficatului


De cele mai multe ori, pacienţii ignoră riscurile la care se pot expune dacă iau paracetamol fără indicaţia medicului. Mai mult, se depăşeşte doza recomandată în încercarea de a grăbi vindecarea.

Potrivit studiilor efectuate de cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Chicago (SUA), aproximativ un sfert din populaţie depăşeşte doza zilnică recomandată de paracetamol, acest lucru poate dăuna foarte mult ficatului.

Medicii atenţionează asupra numeroaselor riscuri dacă se depăşeşte doza de opt comprimate de paracetamol a câte 500 mg fiecare, recomandată zilnic. Nu trebuie să fie luate mai mult de două pastile la intervale mai mici de patru ore.

Afla mai multe pe clicksanatate.ro.
viewscnt

Din aceeași categorie