Ibuprofenul creste riscul de a face un atac de cord cu pana la 50%

Ibuprofenul creste riscul de a face un atac de cord cu pana la 50%

Doar pentru ca un medicament nu necesita prescriptie medicala, nu inseamna ca este inofensiv sau ar trebui luat fara o analiza atenta. Un studiu recent a aratat ca luarea ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), chiar si pentru o perioada scurta de timp, poate avea efecte adverse asupra sanatatii inimii.

AINS sunt des utilizate pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei, reducerea febrei si prevenirea coagularii sangelui. Lista acestor medicamente include ibuprofen, ketoprofen, indometacin, ketorolac, naproxen, acid acetilsalicilic, piroxicam, nimesulid, diclofenac.

Specialistii din Montreal, Finlanda si Germania au analizat numeroase date, colectate din studiile anterioare, pentru a vedea daca ar putea descoperi informatii despre efectele AINS asupra sanatatii cardiovasculare. Oamenii de stiinta stiau deja ca folosirea AINS ar putea creste riscul de atac de cord, dar nu stiau ce tipuri de doze au avut acest efect sau care au fost tipurile de AINS folosite.

Potrivit publicatiei theheartysoul.com, Michèle Bally, coordonatorul studiului, impreuna cu echipa de cercetatori au descoperit ca dozele zilnice de cel putin 200 mg de celecoxib, 100 mg sau mai mult de diclofenac, 1200 mg sau mai mult de ibuprofen si 750 mg sau mai mult de naproxen pe termen scurt, de doar 8-30 zile, ar putea provoca un atac de cord.

Specialistii recomanda medicilor mare prudenta atunci cand prescriu retete si cantarirea riscurilor inainte ca pacientul sa inceapa utilizarea AINS pentru gestionarea durerii. Ca pacient, daca aveti nelamuriri, adresati medicului care v-a luat in evidenta/medicului de familie cat mai multe intrebari.

Studiile mai arata ca AINS au efecte secundare nocive , in special pentru persoanele de peste 60 de ani.

Cat de sigura este aspirina?

Adesea auzim, ca metoda de preventie a atacurilor de cord, luarea unei aspirine pe zi. Anthony Komaroff, medic de la Harvard Health, explica faptul ca administrarea unei aspirine intr-adevar poate opri un atac de cord iminent. El spune ca, atunci cand observati semnele unui atac de cord, mestecati o aspirina fara invelis pentru a preveni formarea unui cheag de sange la inima si apoi solicitati asistenta medicala de urgenta.

Insa, obiceiul de a lua aspirina zilnic nu este tocmai indicat, avantajele fiind combatute de efectele adverse. Un studiu realizat anul acesta pe aproape 20.000 de adulti sanatosi cu varsta peste 65 de ani a constatat ca luarea unei aspirine zilnice pare sa nu aiba efecte protectoare. Ba mai mult, cei care au luat aspirina au avut o rata de mortalitate usor crescuta comparativ cu cei care nu au luat 5,9%fata de 5,2%).

viewscnt

Din aceeași categorie