N-ai incredere in persoanele pe care nu le cunosti? Ce spune asta despre tine si despre felul in care vei muri

N-ai incredere in persoanele pe care nu le cunosti? Ce spune asta despre tine si despre felul in care vei muri

Cercetatorii au realizat un studiu amplu care a scos la iveala cateva concluzii cel putin surprinzatoare.

Dupa ce au chestionat si urmarit anumite aspecte ale vietii a peste 25.000 de subiecti, intre anii 1978 si 2010, oamenii de stiinta au iesit public cu cateva concluzii despre comportamentul uman.

Ei au ajuns la concluzia ca se poate prezice speranta de viata si in functie de cata incredere avem in oamenii din jurul nostru.

Mai exact, cei care tind sa aiba mai multa incredere in oamenii noi pe care ii cunosc si nu se tem sa interactioneze cu strainii au o speranta de viata mult mai mare decat cei care se tem, sunt anxiosi si singuratici.

Legatura puternica pe care cercetatorii au descoperit-o intre curajul de a cunoaste oameni noi si speranta de viata se pare ca vine in general dintr-un nivel mai scazut de stres, dar si linistea pe care o confera increderea intr-o alta persoana.

‘Daca ai sau nu incredere in alti oameni, inclusiv in straini, poate face o diferenta de cel putin 10 luni de zile in speranta de viata pe care o poti avea’, a declarat pentru Daily Mail Alexander Miething, cercetator la Stockholm University si unul dintre co-autorii studiului.

De la inceputul anilor 90’, studiul efectuat a aratat o legatura tot mai puternica intre speranta de viata mai mare si persoanele care sunt deschise, care au credinta si incredere, compasiune. Trebuie luat in seama insa ca studiul a fost efectuat doar pe populatia americana, indiferent de rasa, statut social, sex sau culoare. Pana acum nu a fost efectuat studiul si in alte tari pentru a confirma daca este un fenomen global.

Un alt aspect foarte interesant este faptul ca speranta de viata si increderea in oamenii din jur au o legatura mai puternica, statistic vorbind, decat legatura dintre speranta de viata si factorii socioeconomici din care provine o persoana.

In comparatie cu cei care nu au inceredere in oameni, oamenii care sunt deschisi se pare ca pot fi mai buni sa mobilizeze lumea pentru a-i sustine, atat in cercul restrans de prieteni dar si intr-unul mai larg de cunostinte.

Incerederea in persoane tinde sa reduca frictiunile din interactiunile sociale si sa diminueze factorul psihologic de stres care contribuie la probleme de sanatate si scurteaza speranta de viata semnificativ.

viewscnt

Din aceeași categorie