Ştiai asta despre morcovi?

Ştiai asta despre morcovi?
„Daucus carota“, după denumirea ştiinţifică, sau „rădăcina dulce“, după cea populară, morcovul este una dintre cele mai apreciate legume de la noi. Datorită gustului dulce şi al proprietăţilor benefice pentru sănătate, acesta este folosit şi consumat de peste 2.000 de ani.

Inclus în categoria superalimentelor, morcovul este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale, fiind recomandată în dietele pentru întărirea sistemului imunitar, combaterea anemiei, îmbunătăţirea vederii şi tratamentul afecţiunilor hepatice. Consumul frecvent de morcovi ajută şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi chiar a cancerului, potrivit studiilor.

Întăreşte oasele şi protejează ficatul

Zeci de soiuri de morcovi se cultivă în toată lumea, iar culorile lor variază de la portocaliu intens până la galben şi alb, dar îl poţi găsi şi colorat în mov. Cei în nuanţa portocalie sunt recomandaţi în medicina naturistă, deoarece au în compoziţie o cantitate mai mare de betacaroten.

Acesta este un antioxidant esenţial care se transformă în vitamina A în timpul digestiei. Substanţă care protejează în special ficatul, vitamina A favorizează şi eliminarea toxinelor din corp. Pe lângă vitamina A, care menţine sănătatea ochilor, morcovul conţine vitamina K, o substanţă care protejează şi întăreşte sistemul osos.

Curăţă colonul

În fruntea calităţilor medicinale pe care le are morcovul se numără principiile active antianemice, remineralizante, tonice, care reglează flora intestinală şi scad tensiunea arterială.

De asemenea, morcovul grăbeşte cicatrizarea rănilor, combate diareea şi, în acelaşi timp, acţionează eficient şi în caz de constipaţii. Fibrele din morcovi curăţă intestinul gros şi elimină paraziţii, fiind şi un bun vermifug. Se bea aproximativ 100 de ml de suc pe zi, în cure de câte 21 de zile, pentru a scăpa de viermii intestinali, inclusiv de tenii.
viewscnt

Din aceeași categorie