Exista un aliment care nu e consumat foarte des de oameni din cauza...mirosului sau puternic si persistent. Cu toate astea, calitatile sale sunt uimitoare iar beneficiile merita orice sacrificiu, in plus ca are si un gust bun.
Este vorba despre usturoi ale carui beneficii au fost descoperite inca de pe vremea egiptenilor. Toata lumea asociaza usturoiul cu mirosul specific si gustul picant si mai ales cu respiratia grea dupa consum. Din pacate acest aliment se face vinovat de mirosul urat al gurii, insa beneficiile contrabalanseaza balanta si ofera sanatatii numeroase efecte terapeutice.
Usturoiul era folosit inca din antichitate in scop medicinal pentru a trata cateva zeci de boli. Proprietatile curative sunt date de vitaminele A, B, C, E si PP pe care le contine in cantitati mari, dar si de minerale precum calciu, fosfor, iod, potasiu, siliciu, sulf si seleniu.
Toata lumea stie ca mai ales in sezonul rece ustoriul nu trebuie sa lipseasca din alimentatie pentru ca ajuta atat la intarirea sistemului imunitar, dar lupta si impotriva racelilor, virozelor si gripei.
Mirosul urat al usturoiului vine de la alicina care are numeroase efecte binefacatoare pentru organism. Datorita alicinei, usturoiul e foarte bun impotriva bacteriei H.Pulori care e responsabila cu aparitia ulcerului. Usturoiul mai are si calitati antibiotice, insecticide, antihelmintice si de stimulare a activitatii digestive.
Mai putin cunoscut e faptul ca usturoiul poate sa lupte si sa ajute si la vindecarea herpesului daca e pus sub forma de cataplasme. Chiar si in cazul candidozelor, usturoiul cu substantele antifungice pe care le contine e recoandat.
Majoritatea dintre beneficiile usturoiului sunt datorate de la compusii cu sulf in numar de peste o suta. Usturoiul consumat ca atare ori sub forma de remedii terapeutice de tip capsule, lichid, ulei, pulbere, comprimate, aduce diferite actiuni pozitive pentru organism.
Usturoiul scade nivelul colesterolului din sange, reduce coagularea sangelui, combate infectiile, actioneaza ca un imunostimulator, previne anumite forme de cancer, produce o usoara scadere a tensiunii arteriale si combate infectiile micotice.
Dozele mari de usturoi consumate ar putea sa dea reactii adverse pentru anumite persoane. De exemplu se poate face indigestie sau gaze intestinale sau chiar diaree din cauza consumului unei cantitati nepotrivite de usturoi.