Cum se realizează o geantă? De la schiţă, la produsul final

Geanta este unul dintre accesoriile fără de care femeile nu ies niciodată din casă. Însă, aţi fost vreodată curioase să aflaţi care este drumul pe care-l parcurge o geantă înainte să ajungă la dumneavoastră?

Laura Olaru, designer:“ Pornim de la idee, începem cu un desen, cu nişte dimensiuni, apoi alegem pielea ca să ştim dacă se potriveşte sau nu modelului. PIele mai moale pentru un sac sau o geantă mai de zi sau o piele mai tare, eventual un pic cartonată pentru clutch-urile pe care le purtăm seara.”

Designerul gândeşte forma, modalitatea de execuţie, accesoriile care se potrivesc, toate detaliile care alcătuiesc produsul finit.

“O croim după un tipar, deci se face tiparul, apoi se croieşte pielea, se accesorizează. ÎI trebuie fermoar, îi trebuie căptuşeală, trebuie lipită cu diverse soluţii. Paşii nu sunt foarte mulţi numai că tiparul e cel mai important la o geantă. Dacă ai tiparul perfect, geanta va ieşi cum trebuie.“

Tiparul, de cele mai multe ori, este făcut din carton dur. Această bucată de carton, care are forma genţii se suprapune pielii. Apoi, cu un cuţit special, de marochinărie, se taie pielea după forma tiparului. Această etapă se numeşte croit. Apoi urmează faza serfuitului, adică subţierea pielii pe margini. Dacă serfuitul nu ar avea loc, nu s-ar putea coase geanta.

Pentru plicurile foarte simple câteva ore, dar pentru o geantă complicată, mai sofisticată, cu mai multe compartimente, franjuri, poate să dureze şi câteva zile.”

Odată ieşită din procesul de fabricaţie, geanta este atent verificată şi finisată şi abia apoi ajunge în vitrinele magazinelor.

viewscnt

Din aceeași categorie