Festivalul Internaţional George Enescu invită publicul şi organizaţiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – şi în felul în care el şi-a trăit viaţa – cu modestie şi cu generozitate pentru semeni.
Proiectul pregătit de Festivalul George Enescu pentru 19 august se numeşte Sunetul iubirii şi îşi propune ca, într-un spaţiu public saturat de discursuri pline de vorbe mari, care ignoră adesea ceea ce contează, şi marcat de agresivitatea alimentată de pandemiei să facă loc puterii vindecătoare şi unificatoare a muzicii, în ziua în care celebrăm 140 de ani de la naşterea lui George Enescu.
Astfel, pe 19 august, la ora 12.15, Festivalul va publica pe site-ul său, la acest link înregistrarea Baladei de George Enescu, în interpretarea unică a faimosului violonist David Garrett, împreună cu Filarmonica din Monte Carlo şi sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti, aşa cum a fost prezentată în ediţia sa din 2015. Înregistrarea poate fi preluată de pe site de cei care vor să ia parte la experienţă, sau poate fi pusă gratuit la dispoziţia organizaţiilor care doresc să intre în proiect, pentru difuzarea simultană pe 19 august, la ora 12.15. Durata înregistrării este de aproximativ 5 minute.
„Proiectul acesta se inspiră din credoul şi caracterul lui George Enescu, despre care noi, la Festivalul Enescu, credem că merită să fie un model de urmat pentru români şi nu numai. Enescu a trăit pentru muzică şi a găsit în muzică expresia supremă a vieţii şi a iubirii. Enescu a fost generos şi atent cu ceilalţi oameni, dar, în acelaşi timp, de o modestie fără margini. De aceea, în contextul în care pandemia şi provocările cotidiene ne lasă adesea debusolaţi, este important să ne găsim direcţia cea bună. Prin Sunetul iubirii vrem să aducem în viaţa fiecăruia graţia întâlnirii cu George Enescu şi perspectiva că, indiferent cât de mari sunt provocările, ne putem găsi direcţia prin muzică şi prin valori autentice, iar când avem nevoie de repere, putem să avem încredere în Enescu şi în creaţia lui. De altfel, citatul enescian cel mai elocvent pentru acest proiect şi pentru ce facem la Festivalul Enescu 2021, când marcăm o istorie de 25 de ediţii construite din iubire este: «A crea înseamnă a iubi – căci muzica este iubire sau nimic»”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.
Cei care doresc să se bucure de 5 minute de Sunetul iubirii şi să împărtăşească această bucurie, cu generozitate, şi în spaţiul public au diverse opţiuni, printre care:
- Persoanele private pot intra pe acest link joi, 19 august, de la ora 12.15, pentru a asculta Balada de George Enescu. Dacă vor să împărtăşească şi cu alţii această experienţă, pot să distribuie imagini pe platformele de socializare, cu #SunetulIubirii, #Enescu140ani şi tag la Festivalul Enescu, să deschidă geamurile de la maşini, dacă sunt în trafic, ca să se audă, să-şi invite prietenii şi colegii să ia o pauză de la ritmurile cotidiene, cât să-şi încarce bateriile cu Sunetul iubirii.
- Organizaţiile media – televiziuni, radiouri, publicaţii online – sunt rugate să difuzeze pe canalele proprii (transmisiuni radio, tv, online) cele 5 minute cu muzica lui Enescu, simultan cu Festivalul, la ora 12.15. Festivalul oferă gratuit dreptul de a prelua această înregistrare, pentru proiectul din 19 august şi poate pune la dispoziţie şi o înregistrare, pentru posturile TV şi radio.
- Instituţiile publice şi companiile sunt rugate să transmită Balada de George Enescu pe canalele proprii către angajaţi şi, în măsura în care este posibil, către publicul larg. Orice eveniment organizat de o instituţie/ companie/ organizaţie poate fi distribuit pe platformele de socializare cu #SunetulIubirii şi #Enescu140ani şi tag la Festivalul Enescu, pentru a putea fi preluat şi pe canalele Festivalului.
„Dacă instituţiile de presă acceptă să creeze un spaţiu de 5 minute pentru muzica lui Enescu în programul lor, pe 19 august, la ora 12.15, mesajul pentru publicul larg ar fi extraordinar de puternic şi ar face, cu siguranţă, mai mult decât orice discurs. De aceea rugăm reprezentanţii presei să se implice în acest proiect şi le punem la dispoziţii ce resurse avem – muzică, informaţii, imagini – pentru a ajunge la audienţa lor într-un mod cât mai relevant”, a mai spus Oana Marinescu.
Informaţii suplimentare
Festivalul Internaţional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepţional, susţinut de 3500 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti.
Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.
Puteţi găsi informaţii despre procedura de achiziţionare, precum şi de condiţiile de acces pe site-ul Festivalului, secţiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condiţiilor sanitare, iar purtarea măştii va fi obligatorie.