Populatia din Europa se confrunta cu o problema neasteptata: e epidemie

Populatia din Europa se confrunta cu o problema neasteptata: e epidemie

In Europa, populatia afectata de obezitate a crescut foarte mult din cauza alimentelor intens procesate. Obezitatea creste mult riscul de boli grave, pune presiune financiara pe sistemele publice de sanatate si a devenit o adevarata epidemie pe continent.

Statisticile ingrijoratoare arata ca peste jumatate din populatia adulta din Uniunea Europeana este supraponderala sau sufera chiar de obezitate. Un copil din trei are probleme de greutate conform unui raport publicat de United European Gastroenterology.

Cifrele continua sa creasca si in viitorul apropiat vor fi chiar mai mari si mai ingrijoratoare afirma specialistii.

O multime de cercetari au demonstrat ca obezitatea sporeste cu 50% riscul de a face cancer colorectal, in special in randul barbatilor. Trei sferturi dintre cei obezi sufera de grasime la ficat care se poate transforma in steatohepatita non alcoolica si provoaca probleme mult mai grave.

Obezitatea infantila inregistreaza cifre mai alarmante in sudul Europei din cauza dietei ca dieta mediteraneana a fost inlocuita cu produse procesate. E vorba de tari precum Malta, Croatia, Italia, Spania, Cipru, Grecia si Portugalia care au cei mai multi copii supraponderali.

Exista o legatura directa intre veniturile mici, obezitate si efecte asupra sanatatii mintale a copiilor care sufera de anxietate, depresie si au randament scazut la scoala. Alimentatia din primii ani de viata e extrem de importanta pentru viitorul copilului conform studiilor.

Principalul motiv pentru toate aceste cazuri de obezitate este alimentatia cu produse ultraprocesate, produse precongelate, carnuri procesate, chipsuri. Se recomanda dublarea consumului de fructe si legume, nuci si verdeturi si reducerea la jumatate a carnurilor rosii si a zaharului pentru urmatorii 30 de ani. Zaharul ar trebui sa reprezinte mai putin de 10% din consumul total de energie zilnica si grasimile suprasaturate sub 10%.

viewscnt

Din aceeași categorie