Un supermarket din Thailanda a gasit solutia pentru a evita masele plastice: frunzele de banane!

Un supermarket din Thailanda a gasit solutia pentru a evita masele plastice: frunzele de banane!

Frunzele de banane ca ambalaje pot parea ciudate pentru multi. Pentru supermarketul Rimping situat in Chiangmai, Thailanda, acesta este modul in care ele aleg sa fac diferenta in utilizarea excesiva a plasticului in lume.

Supermarketul impacheteaza frunzele de banane in jurul fructelor sau legumelor si le leaga folosind o panglica. Apoi, se lipesc etichete pe frunze care indica codul si pretul fructelor sau legumelor.

In plus, au un autocolant care anunta "pesticide in conditii de siguranta" pentru a asigura clientii ca fructele sau legumele sunt cultivate in cel mai sigur mod posibil.

Una dintre atractiile pe care le vedeti la supermarketuri ar putea fi fructele sau legumele individuale ambalate in plastic. O metoda deloc ecologica, daca ne gandim ca masele plastic, greu de descompus, ajung in natura, apa, in sol, locuri pe care le polueaza excesiv.

Initiativa interesanta de a folosi frunze de banane este ceva ce vanzatorii stradali din Thailanda fac de zeci de ani, dar acum managerii magazinelor folosesc acesta metoda traditionala.

In timp ce ideea pare destul de simpla, exist inca oameni, companii, industrii care prefer mancarea invelita in intregime in plastic.

Insa, din pacate, utilizarea plasticului este o problema reala. Statistic vorbind, in fiecare an, aproximativ 8 milioane de metri cubi de material plastic, PET-uri, pungi, ambalaje, recipient, ect, intra in oceanele lumii. Este ca si cum ai descarca un camion de gunoi plin de plastic in apa in fiecare minut.

De exemplu, punga de plastic cea in care iti pui cumparaturile din supermarket poate dura pana la 1.000 de ani pentru a se descompune.

In SUA, care reprezinta doar 4% din populatia globala, 500 de milioane de paiete din plastic sunt folosite zilnic.

Din fericire, exista cel putin 15 tari si orase din intreaga lume care au facut progrese serioase in cursa impotriva plasticului, iar restul dintre noi pot doar invata si aplica, in special Romania.

1. Kenya - Din august 2017, oricine din Kenya care foloseste, produce sau vinde o punga de plastic poate primi pana la 4 ani de inchisoare sau o amenda de 38.000 de dolari

2. Vanuatu - La 30 iulie 2017, ziua independenţei sale, natiunea Pacificului din Vanuatu a anuntat inceperea eliminarii treptate a pungilor si a sticlelor din plastic.

3. Marea Britanie - In ianuarie 2018, Marea Britanie a anuntat un plan de 25 de ani pentru a "stabili standardul global de aur" pentru eliminarea deseurilor din plastic, potrivit ministrului mediului Michael Gove.

4. Taiwan - In luna februarie a acestui an, Taiwanul a anuntat restrictionarea utilizarii de pungi de plastic de unica folosinta, paie, ustensile si cupe.

5. Zimbabwe - In iulie 2017, Zimbabwe a anuntat interzicerea totala a polistirenului expandat (EPS), un material tip stirofoam folosit pentru recipientele alimentare care dureaza pana la un milion de ani pentru a se descompune.

6. Montreal - Orasul canadian Montreal a inceput in 2018 prin interzicerea pungilor de plastic de unica folosinta.

7. Malibu - In martie 2018, orasul californian a votat pentru a interzice vanzarea, distributia si utilizarea paietelor de plastic, a tacamurilor din plastic.

8. Seattle - Incepand cu 1 iulie, Seattle va deveni primul oras din SUA care va interzice paiele din plastic, impreuna cu unelte de plastic de unica folosinta.

9. Australia - Australia de Sud, Teritoriul Australiei de Capitala, Tasmania si Teritoriul de Nord, au interdictii la nivel de stat pentru pungile de plastic.

10. Canada - In ianuarie 2018, Canada a pus o oprire completa la microbilele de plastic. Desi sunt inca autorizate sa fie fabricate si importate pentru medicamente care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si anumite produse de sanatate.

11. Hamburg - Orasul german Hamburg a adus o interdicţie de plastic destul de nisata in februarie 2016 - impotriva placilor de cafea din plastic nereciclabile.

12. Franta - In 2016, Franta a devenit prima tara care a anunţat interzicerea totala a cupelor, placilor si tacamurilor din plastic.

13. New Delhi - Acest oras aglomerat din India, care gazduieste peste 20 de milioane de oameni, a fcut un pas important spre a ajuta planeta atunci cânad a interzis toate formele de plastic de unica folosinta in 2017.

14. Maroc - îinainte de interdictia, care a fost semnata ca lege la 1 iulie 2016, Marocul a folosit 3 miliarde de saci de plastic in fiecare an.

15. Rwanda - Atunci cand alte tari din intreaga lume au inceput sa se gandeasca la impunerea de impozite pe pungile de plastic, Rwanda le-a interzis complet.

In Romania, din 1 iulie 2018 a fost interzisa introducerea pe piata nationala si comercializarea, de la 1 ianuarie 2019, a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. Insa, comerciantii vor putea pune in continuare pe piata pungi, chiar si de plastic, dar reutilizabile, iar ambalajele raman aceleasi surse de desuri de plastic.

viewscnt

Din aceeași categorie