De obicei, oamenii nu isi amintesc unde isi lasa cheile sau telefonul. Deficientele nutritionale apar din cauza consumului de alimente gresite si deteriorarea radicalilor liberi si inflamatia care rezulta. Imbatranirea este o alta cauza si chiar afectiuni precum hipotiroidismul si boala Lyme pot afecta capacitatea de a gandi clar si de a-si aminti lucruri importante si uneori pot duce la boli cronice precum Alzheimer si Parkinson.
Ciresele negre, afinele rodiile, strugurii negri, sfecla, carnea de vita ofera puterea antocianinelor, antioxidanti puternici care protejeaza vasele de sange si sporesc comunicarea intre celulele nervoase. Un studiu realizat in American Journal of Clinical Nutrition (2005) a aratat ca fitochimicele, cum ar fi antocianinele din afine, pot imbunatati semnalizarea intre celulele nervoase. Afinele pot face, de asemenea, mai eficienti receptorii celulelor nervoase atunci cand se leaga cu mesagerii chimici ai creierului.
Deficitul de folat este printre motivele principale ale greutatii scazute la nastere, precum si a defectelor tubului neural, care sunt probleme congenitale in creier, precum si ale maduvei spinarii. In plus, este probabil cel mai cunoscut deficit pentru aceste defecte de nastere. Consumul unui pahar de suc de portocale ofera in fiecare zi 40 de mcg de folat femeilor insarcinate.
Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale oualor este impactul lor asupra sanatatii cognitive, in principal datorita nivelului ridicat de colina pe care il contin. Colina este adesea grupata cu vitaminele B, dar, de fapt, este un nutrient usor necunoscut care ajuta la crearea cailor neuronale critice in creier.
Fructele uscate sunt foarte bune, deoarece contin bor. Un mineral care se gaseste in alimente si in mediu si pe care oamenii il pot lua si ca supliment. Se considera ca borul este util pentru construirea oaselor si muschilor puternici, pentru tratarea osteoartritei, cresterea nivelului de testosteron in sange si imbunatatirea abilitatilor cognitive si coordonarii musculare.
Cercetarile arata ca un continut scazut de bor contribuie la creierul lent, la invatarea greoaie, la dezvoltarea cognitiva slaba si la pastrarea informatiilor mai putin timp.
Migdalele au cantitati mari de nutrienti care ajuta la dezvoltarea si sanatatea creierului. Sunt asociate cu un nivel intelectual ridicat si sunt considerate alimente esentiale pentru copiii in crestere. Migdalele contin doua substante nutritive vitale pentru creier, L-carnitina si riboflavina, care sunt asociate cu activitatea creierului care duce la noi cai neuronale si la o aparitie mai mica a bolii Alzheimer.