Efectele miraculoase ale cepei sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri! Ultimele descoperiri in domeniu arata ca ceapa lupta si impotriva cancerului, pe langa alte lucruri, precum detoxifierea organismului.
Ceapa este bogata in sulf, la fel ca si alte legume din specia allium, ceea ce inhiba cresterea unor tumori canceroase. S-a dovedit a fi cat se poate de eficienta impotriva tumorilor canceroase de la stomac, esofag, ovar sau colon,
Ceapa are in compozitie foarte multi antioxidanti, cum ar fi quercitina care lupta impotriva radicalilor liberi si calmeaza alergiile. Astfel, duce la detoxifierea organismului si scaderea tensiunii arteriale. Totodata, acest antioxidant ramane activ si dupa gatirea cepei.
Ceapa, buna in caz de diabet
Tot comuna ceapa este un adevarat medicament in cazul diabeticilor, fiind bogata in crom - o cescuta contine echivalentul a 20% din doza recomandata zilnic. Acest mineral este de o importanta cruciala, el ajutand celulele sa raspunda la insulina. In plus, tot ceapa, indiferent daca este gatita sau nu, fiind eficienta sub orice fel, scade nivelul zaharului din sange.
Cromul continut de ceapa amelioreaza si simptomele premenstruale, astfel ca ceapa chiar ar trebui sa fie aliatul femeilor. Nu se mai baloneaza, crampele trec, iar starile emotionale nu mai sunt atat de diferite de la un moment la altul, anxietatea si iritabilitatea disparand. Si dupa menopauza ceapa este indicata, pentru ca s-a aratat ca previne osteoporoza, afectiune la care femeile sunt predispuse la aceasta varsta.