Desi nu va surprinde pe nimeni: mancarurile prajite tind sa scurteze viata oamenilor, in special a femeilor, conform unui studiu recent publicat si citat de Daily Mail.
Femeile care mananca zilnic mancaruri prajite, in special cartofi si peste, au un procent mai mare de deces timpuriu fata de cele care mananca mai sanatos. Cercetatorii de la Universitatea din Iowa au analizat datele provenite de la 107.000 de femei, timp de 18 ani pentru a ajunge la aceasta concluzie.
Ei au descoperit ca in cazul femeilor care mananca des cartofi si peste prajit exista riscuri mult mai mari de a dezvolta boli de inima.
In cazul femeilor care mancau des pui prajit s-a constatat un risc de deces cu 13% mai mare decat normal, iar in cazul celor care consumau frecvent peste prajit, riscurile erau cu 7% mai mari.
Studiul a fost publicat in British Medical Journal. Cercetatorii au constatat ca nu doar alimentatia creste riscul de deces, ci si lipsa miscarii si a exceritiilor fizice. ‘Consumul frecvent de orice mancare prajita, in special pui si peste, a fost asociat cu un risc major de boli cardiovasculare si mortalitate crescuta in randul femeilor din Statele Unite. Reducerea acestor alimente ar avea un efect benefic in randul populatiei’, a declarat cea care a condus studiul.
Femeile care mananca cel mai frecvent mancaruri prajite tind sa fie tinere, cu nive de educatie scazut si venituri scazute.
Un alt factor important este acela ca persoanele care manaca multa mancare prajita au tendinta sa nu consume legume si fructe aproape deloc, ba mai mult adauga si bauturi cu mult zahar, carne procesata si alte alimente bogate in sare.
‘Vestea buna este ca exista alternative: poate fi folosit cu succes alt stil de gatit a carnii, chiar acasa, cu costuri reduse: fie la cuptor, grill sau copt. Sunt optiuni care pot face diferenta pentru sanatate’, a mai adaugat specialista.