Ce boala pot detecta cainii atunci cand iti miros picioarele sau ciorapii. Diagnosticul are acuratete de 70%

Ce boala pot detecta cainii atunci cand iti miros picioarele sau ciorapii. Diagnosticul are acuratete de 70%

In mod uimitor cainii pot detecta o anumita boala si pe viitor ar putea sa opreasca raspandirea ei pe Glob prin diagnosticarea mai rapida decat testele de laborator.

Cainii dresati pentru a detecta malaria au o rata incredibil de buna de identificare a bolii doar dupa mirosul ciorapilor. O cercetare recenta a aratat ca in cazurile persoanelor bolnave de malarie, cainii au fost capabili sa depisteze boala doar mirosind ciorapii si au identificat corect in 70% din cazuri.

In cazul celor care nu au sufereau de malarie, cainii au avut o rata chiar si mai buna de identificare, de 90%.

Doar in anul 2016, in lume au fost inregistrate peste 216 milioane de cazuri de malarie, in principiu virusul fiind imprastiat de tantari.

Cercetatorii au colectat 175 de mostre care constau in ciorapi speciali de nylon, de la copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani din Gambia. In plus, ei au colectat si mostre de sange pentru a depista virusul de malarie la laborator.

Cei doi caini care au facut ‘analiza’ mirosului sosetelor au fost un labrador pe nume Sally si un altul incrucisare intre labrador si Golden Retriever, pe nume Lexi. Ambii au fost special dresati pentru a identifica mirosul celor infectati cu malarie si a celor fara acest parazit.

Testele de sange au aratat ca 30 dintre copii aveau malarie in timp ce restul de 145 erau sanatosi. Cainii au identificat 70% dintre cazurile de malarie si 90% dintre cei sanatosi.

Desi cercetarea se afla inca in stadiul incipient, oamenii de stiinta spera ca animalele astfel dresate sa poata fi folosite pe viitor pentru a diagnostica si trata malaria inca din stadiile de inceput. Astfel, animalele ar putea chiar sa ajuta la prevenirea extinderii bolii in alte zone si in tarile din jur.

‘Cainii dresati special pot identifica si detecta malaria cu o precizie foarte buna. Acest lucru ar putea duce la o metoda non-invaziva de testare, la fel cum cainii mai sunt folositi pentru a detecta droguri in aeroport. ‘, a declarat profesorul Steve Lindsay, conducatorul studiului.

Malaria este o afectiune tropicala foarte serioasa care se imprastie cu usurinta prin intepaturile tantarilor. Daca nu e tratata ca atare in timp scurt, poate fi fatala. Simptomele includ febra, dureri de cap, voma, diaree, dureri musculare. Acestea apar in general in 18 zile dupa infectare.

viewscnt

Din aceeași categorie