Ce spune parul grizonat despre tine? De ce ne apar fire albe?

Ce spune parul grizonat despre tine? De ce ne apar fire albe?

Primele cateva fire gri de par sunt, de cele mai multe ori, o vizita neasteptata. Ele sunt un semn ca inaintam in varsta, indiferent daca sosesc prematur in anii '20 sau ne scapa pana cand implinim 50 de ani. Dar, in unele cazuri, parul grizonat poate indica mai mult decat varsta noastra biologica: ar putea semnala una dintre aceste cinci probleme de sănătate.

1. Risc crescut de boli de inima

Potrivit Societatii Europene de Cardiologie, parul grizonat este asociat cu un risc crescut de boli de inima la barbate, se arat intr-un studio realizat in aanul 2017.

In cadrul studiului, 545 de barbati adulti au fost impartiti in doua grupuri: cei care suferisera de boli coronariene si cei care nu trecusera prin asa ceva. De asemenea, numarul firelor de par albe si hipertensiunea au fost date utile. Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care aveau mai mult par alb riscau sa sufere de o boala de inima, indiferent de varsta biologica.

"Imbatranirea este un factor de risc coronarian inevitabil si este asociat cu semnele dermatologice care ar putea semnala un risc crescut", a spus dr. Irini Samuel, cardiolog la Universitatea Cairo din Egipt.

2. Deficit de vitamin B 12

Fiecare folicul de par contine pigment (numit melanina - acelasi lucru care ne culoreaza pielea) care confera parului nostru culoarea. Pe masura ce imbatranim, producem mai putin pigment, rezultand un par gri. Dermatologii folosesc de obicei regula "50-50-50", care afirma ca la 50 de ani, 50% din populatie are cel putin 50% par alb.

Cu toate acestea, unii oameni albesc mai devreme, dar aici putem vorbi despre un dezechilibru nutritional. Nivelul scazut de vitamin B 12 poate provoca pierderea pigmentului din par. De altfel, vitamina D3, calciul seric si concentratia serica a feritinei poate induce albirea parului prematur. Nu ar strica si un control la medical endocrinolog, parul grizonat aparut prea devreme poate indica problem cu hipofiza sau glanda tiroida.

3. Foliculii pot suferi de "stres oxidativ"

Foliculii foliari produc cantitati mici de peroxid de hidrogen, o substanta chimica folosita timp de decenii ca metodăa ieftina de a decolora parul. Cu toate acestea, daca apare o acumulare de peroxid de hydrogen prea mare ( de ex.in urma stresului), culoarea parului poate incepe sa se estompeze. Vestea buna este ca odata situatia stresanta rezolvata va puteti lua adio de la firele albe de par.

4. Sistemul imunitar poate deregla melanocitele

Parul isi dezvolta culoarea din celulele stem melanocitare, care traiesc in interiorul foliculilor. Cand parul vechi cade, celulele stem adauga melanocite la foliculi noi - dand parului culoarea. Cand celulele nu mai functioneaza, foliculii nu mai dezvolta pigment. Conform unui studiu realizat pe şoareci, atunci cand sistemul imunitar este atacat, acesta poate afecta proteina MITF, care ajuta la functia melanocitelor. In timp ce studiul nu a fost confirmat pe oamenii, cercetatorii cred ca poate aduce o noua lumina asupra modului in care un sistem imunitar slab poate provoca albirea prematura. Astfel ca, o simpla raceala poate influenta culoarea naturala a parului.

5. Fumatorii au o predispozitie mai mare de a albi mai devreme

Un studiu publicat in 2013, Journal of Dermatology Online din India a constatat ca fumatorii sunt de doua ori si jumatate mai predispusi la albirea parului decat nefumatorii.

6. Parul grizonat este mostenire genetica

Daca parintii sau bunicii au albit devreme, atunci exista sanse mari ca si dumneavoastra sa albiti relativ devreme. 6.000 de persoane din America Latina si-au identificat 18 gene care influenteaza trasaturile parului, inclusiv IRF4, asociata cu pazrul grizonar. Aspectul de sare si piper al parului mai insemana si ca ati acumulat o experienta de viata, mai putin placuta.

viewscnt

Din aceeași categorie