De ce apar pete albicioase pe maini

De ce apar pete albicioase pe maini

În majoritatea cazurilor, apariţia petelor albe pe pielea adulţilor sau copiilor nu este legată de nicio maladie periculoasă, care ar cere o cură de tratament urgentă.

În cele ce urmează, vom prezenta cele mai frecvente cauze care determină apariţia petelor albe pe mâini (deschise la culoare) atât la adulţi cât şi la copii!


De ce apar pete albicioase pe mâini - pitiriazis alba

Una dintre cauzele principale care determină formarea unor pete albe (deschise la culoare), rotunde sau ovale, pe faţă, spate, piept sau abdomen este o boală dermatologică numită pitiriazis alba. Această afecţiune nu este nici contagioasă şi nici periculoasă.

De ce apar pete albicioase pe mâini - pitiriazisul versicolor sau psoriazisul

Alţi factori care pot determina apariţia, la copii, a unor pete albe, însoţite de descuamarea pielii, sunt pitiriazisul versicolor sau psoriazisul.

Pitiriazisul versicolor se manifestă prin apariţia unor pete albe (deschise la culoare) pe piele (inclusiv pe scalp), care provoacă mâncărime şi se descuamează.

De asemenea, în cazuri rare, petele albe, însoţite de descuamarea pielii în regiunile afectate, pot fi un simptom al psoriazisului.


De ce apar pete albicioase pe mâini - vitiligo

Mai rar, petele albe, care nu sunt însoţite de descuamarea pielii pe locurile afectate, pot fi cauzate de vitiligo. Vitiligo este o afecţiune care duce la apariţia de pete albe pe suprafaţa pielii. Petele sunt provocate de distrugerea sau slăbirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea pielii) iar rezultatul direct este pierderea sau oprirea producerii pigmentului.

Mulţi doctori şi cercetători sunt de părere că vitiligo este o afecţiune a sistemului autoimun. Deşi nu se ştie exact ce provoacă acest răspuns autoimun, tot mai multe sunt descoperite în fiecare an. Vitiligo afectează doar culoarea pielii. Textura şi celelalte calităţi rămân normale.

Cei afectaţi de vitiligo observă în prima fază pete sau zone albe pe suprafaţa pielii. Tegumentul îşi păstrează textura normală iar la unii pacienţi depigmentarea este însoţită de o uşoară mâncărime. Petele albe sunt mai uşor observabile în zonele expuse la soare: mâini, picioare, braţe, faţă şi buze.


De ce apar pete albicioase pe mâini - petele albe pe pielea nou-născuţilor

Dacă pe pielea dvs. este o pată de culoare albă, care a apărut încă în copilărie, sau copilul dumneavoastră s-a născut cu o pată albă pe piele, medicul dermatolog trebuie să vadă aceste formaţiuni. Examinându-le, dermatologul va spune ce a determinat apariţia acestor pete pe piele şi dacă ele trebuie tratate.

Petele albe (deschise la culoare) de pe pielea nou-născuţilor pot fi determinate de mai multe condiţii medicale înnăscute sau congenitale, de pildă: nevul Ito, nevul anemic sau nevul depigmentat.

Mai multe detalii legate de acest subiect gasiti AICI.

viewscnt

Din aceeași categorie