Patologia de calculator este un termen care face referire la felul in care se manifesta organismul in cazul persoanelor care petrec multe ore in fata monitorului, zilnic.
Totodata, privitul la monitor produce o scadere a frecvenţei clipitului, iar ochiul devine mai uscat. Pentru a se hidrata, ochiul trebuie sa clipeasca cel putin o data la 30 secunde. Exista un film lacrimal care protejeaza vederea si care este grav perturbat în timpul folosirii indelungate a calculatorului. De cate ori clipim, glandele lacrimale actioneaza ca o pelicula la nivelul corneei, hidratand-o. Când ochiul priveste fix, fara sa clipeasca, el nu mai este umezit si apare senzatia de uscaciune si iritare, adica ceea ce medicii numesc Sindromul de ochi uscat. Se recomanda in aceste situatii folosirea de 3-4 ori pe zi a lacrimilor artificiale pentru lubrifierea si protectia ochilor.
Oftalmologii mai atrag atenţia si asupra tulburarilor functionale oculare: jena, oboseala si spasmul ocular. Acesta din urma apare din cauza distantei de numai 30-40 cm dintre ochi si monitor. Ochiul ramane blocat in vederea de aproape, iar cand priveste in departare nu mai vede normal, ci incetosat.