Cum ar fi dacă aţi lucra doar 4 zile pe săptămână?

Cum ar fi dacă aţi lucra doar 4 zile pe săptămână?

Cum ar fi dacă aţi lucra doar 4 zile pe săptămână? Aţi lucra mai cu spor, aţi fi mai productivi? Deşi astăzi în România pare o idee îndrăzneaţă, revoluţia muncii ar putea ajunge şi la noi următorii ani. Islanda a testat deja cu succes acest experiment social, iar rezultatele au depăşit orice aşteptări: productivitatea angajaţilor s-a îmbunătăţit.

Între 2015 şi 2019, Islanda a redus săptămâna de lucru la 4 zile pentru o parte din angajaţii din sectorul public.

Rezultatele au încurajat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, astfel că astăzi peste 90% dintre angajaţii islandezi au trecut la un program mai scurt. Nu este deloc o ide rea, spun românii.

Specialiştii spun că nu este surprinzător rezultatul experimentului islandez şi explică de ce economia creşte odată cu reducerea numărului zilelor de muncă.

Ministrul Economiei nu crede că o astfel de măsură trebuie impusă de stat, ci ea trebuie să apară ca o consecinţă naturală a liberalizării pieţei muncii.

Potrivit rezultatelor experimentului islandez, programul redus de muncă a scăzut cu 7% nivelul de stres al angajaţilor, iar echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală a fost atins de 78% dintre angajaţi, faţă de 54%, câţi susţineau anterior că se pot bucura de el.

viewscnt

Din aceeași categorie