Legume de lux

Legume de lux

Legume de lux! Asta am putea considera că-şi cumpără românii, la o privire de ansamblu în pieţe şi supermarketuri. Roşiile româneşti costă şi 20 de lei kilogramul. Nici cele din import nu sunt cu mult mai ieftine. Iar cartofii nu mai sunt de mult consideraţi….mâncarea săracului. De la an la an, s-au tot scumpit, iar acum, cumpărăm cartofi noi chiar şi cu 25 lei/kg. În aceste condiţii, românii cumpără mai puţin sau deloc.

O salată sau o ciorbă de legume, gătită acasă, nu mai este la îndemâna oricui. Cu aproximativ 20% s-au scumpit legumele faţă de anul trecut.

Cartofii, consideraţi mâncarea săracului, nu mai sunt deloc aşa.

Acest aliment s-a scumpit cu peste 36%, faţă de anul trecut, potrivit INS. Criza preţurilor a fost alimentată, în special, de criza îngrăşământului. Stocurile îngăşămintelor s-au redus, din cauza scumpirii gazelor. Şi la roşiile, la început de sezon, au explodat preţurile. Costurile de producţie au crescut cu 50% în ultimul an.

La toate acestea, se adaugă costurile de transport, depozitare şi ambalare, aşa că românul de rând plăteşte mult mai mult.

Legumele de sezon au preţuri ceva mai accesibile. Micii fermieri sunt, însă, extrem de afectaţi.

În România, producătorii de solarii şi sere orcupă o suprafaţă de 4.500 de hectare.

viewscnt

Din aceeași categorie