România, gazdă bună la bătrâneţe

România, gazdă bună la bătrâneţe

România e în topul celor mai dorite ţări pentru petrecerea vârstei de aur, arată un studiu al unei agenţii britanice. Calitatea vieţii, preţurile sau ospitalitatea au fost factorii luaţi în calcul şi au dus ţara noastră pe locul 12 la nivel mondial. Deşi străinii sunt atraşi să îşi trăisacă anii de pensie aici, vârstnicii noştri nu sunt la fel de încântaţi de ce şi se oferă. Chiar dacă preţurile sunt mai mici în comparaţie cu cele din alte ţări, la fel sunt şi veniturile lor.

Agenţia britanică de turism Enjoy Travel a poziţionat România pe un surprinzător loc 12 în clasamentul ţărilor atractive pentru retragerea la bătrâneţe. În calcul au fost luate mai multe aspecte, printre care vremea, asistenţa medicală sau preţurile chiriilor sau meselor la restaurant. Pe listă nu au intrat ţările unde calitatea vieţii este bună, dar unde este dificil să obţii o viză sau un permis de şedere.

Iar studiul britanicilor se confirmă şi în teren. Murat trăieşte în Turcia, însă s-a îndrăgostit de România în vacanţele petrecute aici. Vrea acum ca fiul său să vină la facultate la noi în ţară, iar el să se retragă la bătrâneţe. Străinii spun că sunt impresionaţi de peisajele autohtone şi de căldura oamenilor. Este şi cazul Lisei, care, dintre toate ţările în care a călătorit, ar alege oricând România odată cu ieşirea la pensie.

În România preţurile sunt mai accesibile faţă de alte ţări, cel puţin din Europa. La capitolul costuri pentru coşul minim de consum, România se afla în 2021 pe locul trei, preţurile fiind la 55,5% faţă de media europeană. Cel mai ieftin coş de consum era în Turcia, pe când cele mai scumpe produse se găseau în Elveţia.

Pentru pensionarii noştri, însă, diferenţa o fac câştigurile lor. Deşi costul vieţii este mai redus, unii vârstnici abia îşi permit să trăiască de pe o zi pe alta. Dacă România se află pe locul 12 în topul ţărilor prielnice pentru retragerea la bătrâneţe, Slovenia, Portugalia şi Estonia sunt considerate cele mai prietenoase pentru pensionari. Ţări vestice precum Canda şi Franţa se află sub România.

viewscnt

Din aceeași categorie