Românii, turişti de benzinărie în Republica Moldova

Românii, turişti de benzinărie în Republica Moldova

Preţul mare al combustibului naşte un fenomen aparte în estul ţării. Şoferii trec graniţa în Republica Moldova şi alimentează la pompele din statul vecin. Un litru de carburant este mai iefin cu aproximativ 2 lei decât în ţară aşa că la un plin economiile sunt însemnate, putând ajunge chiar şi la 100 de lei.

La doi kilometri de graniţa românească, românii au descoperit o sursă ieftină de benzină şi motorină. Staţiile PECO din Republica Moldova. Vestea s-a dus repede aşa că acum vin cu zecile.

În lei româneşti, un litru de benzină costă 7 lei şi 52 de bani. Iar unul de motorină 7 lei şi 30 de bani. Iar autorităţile din Republica Moldova dau asigurări că preţul carburantului va continua să scadă în perioada următoare pe fondul scăderilor internaţionale ale cotaţiilor barilului de petrol.

Un fenomen similar de turism economic a fost consemnat zilele trecute şi pe graniţa de vest a României. Localnicii din zonele apropiate graniţei cu Ungaria treceau frontiera pentru a cumpăra carburant mai ieftin din ţara vecină. Autorităţile de Budapesta au decis însă că benzinăriile nu mai pot vinde combustibil subvenţionat decât cetăţenilor maghiari. Statisticile europene arată că cel mai ieftin carburnat poate fi cumpărat din Malta. În micul stat insular, litrul costă 1 euro şi 12 cenţi. La polul opus se află Suedia, unde preţul benzinei este de 2 euro şi 40 de cenţi.

viewscnt

Din aceeași categorie