Tradiţii înviate cu fonduri europene

Tradiţii înviate cu fonduri europene

Tradiţii înviate cu bani europeni! Se întâmplă în Bihor, unde o educatoare a deschis un atelier de olărit. Alături de întreaga familie, femeia face mii obiecte din ceramică. Cei mai fericiţi sunt copiii care ajung aici. Ei au ocazia să lucreze la roată, iar apoi să-şi picteze creaţiile.

Ana Florea, educatoare în satul Belejeni, şi-a dorit să pornească o afacere cu obiecte confecţionate din lut. A făcut un proiect, a reuşit să obţină bani europeni, iar cu ei şi-a cumpărat tot ce avea nevoie pentru atelier.

Cu ajutorul familiei, Ana şi-a deschis atelierul de olărit într-un fost adăpost pentru animale. Oricine vrea poate să înveţe cum se fac obictele din lut.

După ce iese de pe roata de olărit, obiectul este lăsat la uscat timp de câteva zile. Apoi e ars într-un cuptor
performant.

Urmează apoi procesul de vopsire al obiectelor de decor, la care lucrează toţi cei din casă.

În cei patru ani de când au înfiinţat atelierul, aici au fost făcute mii de vase, căni şi obiecte de decor. Dintre vizitatorii care încearcă să prindă arta olăritului, cei mai fericiţi sunt cei mici.

Familia Florea vrea acum să obţină alţi 30.000 de euro, fonduri europene. Cu aceşti bani va construi o zonă de ateliere pentru vizitatori, dar şi căsuţe din paie.

viewscnt

Din aceeași categorie