Vasile Dîncu, la Insider Politic: Este foarte greu să apară o surpriză la alegerile prezidenţiale. Eu nu cred în mitul acesta că întotdeuna dreapta câştigă

Vasile Dîncu, la Insider Politic: Este foarte greu să apară o surpriză la alegerile prezidenţiale. Eu nu cred în mitul acesta că întotdeuna dreapta câştigă

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dâncu, s-a referit, sâmbătă, la posibila apariţie a unui independent la alegerile prezidenţiale, el afirmând că este puţin probabil să apară o surpriză la aceste alegeri. De asemenea, Dîncu a afirmat că nu crede în mitul acesta că întotdeuna dreapta câştigă

Întrebat în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, dacă pe valul de respingere a partidelor tradiţionale ar putea apărea la alegerile prezidenţiale un independent care să dea peste cap toate calculele sau sondajele, Vasile Dîncu a răspuns: ”Este foarte greu să se întâmple asta (...) Este foarte greu să apară o surpriză. Sigur că surpriză va fi şi dacă actualele aşteptări ale noastre privind candidaţii nu se vor realiza”.

De asemenea, Vasile Dîncu a explicat că un lider nu poate rezista de unul singur şi că are nevoie de susţinere.

”Liderul singur are nevoie de mai mulţi piloni de susţinere. Nu poate să reziste singur, decât foarte rar, sau lideri foarte inspiraţi, sau lideri care să vină în urma unei aşteptări. Aici a fost mai degrabă un fel de postament negativ pe care s-a născut (George Simion de la AUR - n.r.). A fost mai degrabă o nemulţumire faţă de ceilalţi politicieni. Urmând ca, după această nemulţumire, când lumea te aşteaptă şi te simpatizează, să îi răspunzi şi cu o variantă pozitivă, constructivă. Din păcate, au fost soluţii prea simple, nu s-a ajuns la asta şi acum e greu să vină o surpriză din această parte a scenei politice. Nu mă aştept la o surpriză, dar deocamdată nu ştim care va fi configuraţia de vot şi atunci s-ar putea să avem surprize în  ceea ce priveşte modul în care se vor rearanja piesele de pe tablă”, a adăugat Dîncu.

Potrivit lui Dîncu, cea mai mare şansă ar avea un candidat susţinut atât de PSD, cât şi de PNL, însă, pe de altă parte, spune Dîncu, PNL se pregăteşte de candidatura lui Nicolae Ciucă.

”Acum depinde de cum vor evolua lucrurile în  ceea ce priveşte coaliţia noastră cu PNL. Dacă lucrurile vor merge armonios, cum au mers până acum în coaliţia de guvernare şi vom reuşi să articulăm în programul prezidenţial şi aripa stângă şi aripa dreaptă, adică să fie un program care să zboare cu două aripi, nu numai  cu una, atunci cele mai mari şanse ar fi  în această variantă. Pe de altă parte, am văzut că domnul preşedinte Nicolae Ciucă şi-a făcut o campanie prezidenţială în această precampanie. Nu ştiu dacă neapărat dânsul şi-a dorit asta, poate că  echipele de campanie din spate au făcut acest lucru. Liberalii se pregătesc pentru o candidatură a domnului Nicolae Ciucă pentru prezidenţiale”, a declarat Vasile Dîncu.â

Social-democratul a mai spus că este oprimist că de data aceasta va câştiga alegerile prezidenţiale candidatul stângii.

”Eu nu cred în mitul acesta că întotdeuna dreapta câştigă. Să nu uităm, urmează o campanie pentru prezidenţiale în care liberalii vor trebui să discute despre deceniul Iohannis. Ca orice preşedinte, spre final de mandat, are un scor mic, care este sub 20 la sută de încredere (…) Cred, în continuare, că  poate câştiga un candidat de stânga la alegerile următoare prezidenţiale pentru că şi în marile oraşe am văzut studiile făcute pe tineret care uneori caută soluţii într-adevăr mai extreme, înspre partidele suveraniste, dar am văzut, tineretul simte nevoia unor atitudini de stânga în  acest moment. Şi în Europa. Sigur că trebuie să fie o stângă pe care să poată tinerii să o digere, să  fie oameni pe care să îi iubească, să fie oameni inteligenţi, intelectuali probabil, să vină cu proiecte pentru tineret, nu cu proiecte din astea electoraliste, ci proiecte legate de viitor şi de gândire a tinerilor”, a mai spus Dîncu.

Întrebat dacă vor vota românii răul cel mai mic sau binele cel mai mare, Dîncu a precizat că această practică a dispărut, dar a afirmat că politicienii nu ştiu ce îşi doreşte publicul.

”Pe de altă parte, nici nu ştim foarte bine ce îşi doreşte publicul. Am făcut sute de sondaje şi avem răspunsurile oamenilor la asta, dar  fiecare operaţionalizează în felul lui. O să vă dau câteva exemple. Oamenii spun că vor un om normal, dar răspunsul este de o ambuguitate fantastică. Apoi, o parte dintre oameni aveau un model de preşedinte care să fie asemănător cu ei, popular, care să comunice cu oamenii, care să se exprime într-un limbaj apropiat, care să fie mai empatic, dar şi acesta are limitele lui, pentru că sunt oameni care spun îmi doresc un om puternic, care să gândească viitorul ţării, care să aibă o forţă în politica internaţională, care să ne conducă, care să ne ducă cu adevărat după el. Va fi o bătălie între aceste două lucruri. Apoi oamenii spun că şi-ar doi un independent, dar un independent ideal probabil, fiecare după mintea lui, că atunci când îi aduci independenţi în faţă, nu îi mai votează. Nu sunt independenţii pe care şi-i doreşte”, a adăugat Vasile Dîncu.

viewscnt

Din aceeași categorie