Conteaza cat timp stam pe Facebook? Ce au descoperit cercetatorii

Conteaza cat timp stam pe Facebook? Ce au descoperit cercetatorii

Un studiu recent de la Universitatea Oxford, realizat in Marea Britanie si citat de Press Association scoate la iveala un aspect putin intalnit pana acum. Cercetatorii au fost curiosi daca timpul petrecut pe internet si pe retelele de socializare ne influenteaza. Studiul s-a concentrat in special pe efectele asupra tinerilor, cei mai mari consumatori de asemenea platforme.

Profesorul Andrew Przybylski avertizeaza oamenii sa nu se mai concentreze atat de mult pe notiunea de ‘timp petrecut in fata ecranelor’ ci mai degraba pe calitatea acestuia. Se pare ca nu durata in sine petrecuta pe internet sau pe site-uri de socializare ne schimba comportamentul si ne poate influenta in rau, ci mai degraba felul in care ne comportam.

„In conditiile in care, in cea mai mare parte, dezbaterea actuala se bazeaza pe dovezi insuficiente, acest studiu reprezinta un pas important catre definirea efectelor tehnologiei asupra starii generale“, a declarat profesor Przybylski, unul dintre autorii cercetarii. Acesta a descris timpul dedicat ecranelor drept un „nonsens zgomos din punct de vedere statistic“ adaugand ca „la nivel individual, nu timpul ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti“. „A crede ca platformele de socializare sunt precum o cutie neagra cu un fel de bomba cu ceas deasupra este aproape sigur gresit“, a adaugat Przybylski.

Cercetarea a demonstrat ca e necesara documentarea in amanunt asupra comportamentului pe internet, mai mult decat a timpului petrecut in fata ecranelor. Nuantele sunt cele care conteaza cel mai mult pe acest subiect, conform unuia dintre autorii studiului, Amy Orben.

Cercetatorii au lansat catre companiile care detin site-uri de socializare un apel prin care militeaza pentru publicarea mai multor date despre activitatea utilizatorilor. Acestea i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta din domeniu sa inteleaga mai bine fenomenele complexe care au loc si sa depisteze comportamentele daunatoare.

„Pentru ca daca, spre exemplu, aflam ca o anumita activitate este de fapt mai daunatoare decat altele aceasta ar putea fi de fapt o oportunitate de a analiza si de a gasi solutii in loc sa sustinem ca totul este nociv“, a subliniat Orben.

viewscnt

Din aceeași categorie