Retete Alege reteta nationala 16 octombrie 2020

Retete Alege reteta nationala 16 octombrie 2020

Reteta castigatoare a lui George Dumitru din satul Talpa, jud. Teleorman

Pui la test cu mujdei si rosii coapte pe jar cu paine la test spoita cu rosii

1. lista de ingrediente si cantitate sau gramaj

Pui la test

- 1 pui de tara

- 1-2 capatani usturoi

- ulei

- mirodenii

Paine la test (reteta pentru 1 paine):

- faina - 1,5 kg

- 500 ml apa

- o lingurita sare

- 10 gr drojdie

- cateva rosii foarte bine coapte

Mujdei cu rosii coapte pe jar:

- 2 capatani de usturoi

- un praf sare

- o lingura ulei

- cateva rosii bine coapte

2. Mod de preparare detaliat

Pui la test: Se ia un pui de tara, se spala bine, se cresteaza cu varful cutitului si se introduc catei sau jumatati de catei de usturoi.se unge cu ulei si se condimenteaza dupa gust cu: sare, piper (si alte condimente dupa gust). Se pune intr-o tava si se baga sunt testul foarte bine incins.

Timp de preparare: 15 minute.

Timp de coacere: 80 minute.

Paine la test: se incalzeste apa intr-un vas, se pune drojdia in apa, se amesteca bine. Se pune intr-un vas faina, iar in mijlocul acesteia se pune un praf de sare, si, treptat, amestecul de drojdie cu apa. Se framanta pana se incorporeaza toata apa cu drojdie. Se lasa la dospit aproximativ 30 minute.

Dupa 30 de minute, se imparte aluatul in cantitati egale in functie de cate paini dorim sa coacem. Se mai framanta putin fiecare parte de aluat si se da forma unei lipii cu diametrul de aproximativ 30 cm.
Se spoieste cu rosii si se inteapa cu furculita apoi se introduce sub test unde sta aproximativ 15 minute. Dupa 15 minute, painea se "rasufla".si daca inca nu este facuta, se roteste pe vatra si se mai lasa la copt cateva minute.

Se recomanda a se servi calda, cu branza sau impreuna cu alte preparate la test.

Timp de preparare: 60 minute.

Timp de coacere: 20 minute.

-

Mujdei cu rosii coapte pe jar:

Se curata 2 capatanii de usturoi, se adauga un praf de sare, se piseaza bine, se adauga putin ulei si se amesteca bine pana la omogenizare.

Se coc pe jar cateva rosii . Se curata de coaja si se pun peste mujdei.

Timp de preparare: 30 minute.

Ciorba de fasole fiarta in oala de pamant, la buza testului

1. lista de ingrediente si cantitate sau gramaj

500 gr fasole

4-5 roşii mai mari, bine coapte, zemoase

2 cepe

1 morcov mare

1 rădăcină pătrunjel

1 ardei kapia, tot mare

2-3 căţei de usturoi

cimbru – cam 2 linguri de flori de cimbru, piper boabe, 2-3 foi de dafin

1 legătură leuştean

1 lingură ulei

2. Mod de preparare detaliat

Se pune fasolea la inmuiat cu o seara inaintea prepararii.

Aprindem focul şi-l întreţinem uşor cât să facă puţin jar, moment în care punem fasolea în oală, umplem oala cu apă, ceva mai mult de trei sferturi şi o punem lângă foc. Tragem din jarul format, să nu se risipească aiurea, lângă oală şi punem 1-2 lemne care să ardă molcom, tot lângă oală, cu flacără scăzută. Întreţinem în acest mod focul fără al iuţi excesiv. Încet, fasolea va începe să fiarbă lin şi o lăsăm aşa aproape o oră, punând din când în când câte un lemn care să întreţină focul şi jarul format

Dupa o ora curăţăm legumele şi tocăm ceapa, morcovul, roşiile le tăiem felii mai mari. Le adunăm într-un bol şi le punem pe toate odată în oală. Ardeiul kapia îl dăm pe jar sa se coaca, îl curăţim de pieliţa arsă şi îl punem aşa întreg în oală.

Adăugăm , căţeii de usturoi, o lingură ulei şi sare. Lăsăm oala de pământ să-şi facă treaba încet, mai mult de o oră. Pe parcursul întregului flux, când scade apa, completăm până în “gâtul” oalei.

La final îi punem leusteanul, punem capacul la oală şi o lăsăm să stea 20-30 de minute lângă jăraticul fumegând.

Timp estimat de gatire preparat: 2 ore

Reteta prepaparata de Marian Paunescu din Horezu, jud. Valcea

Tocanita olteneasca, muietura.

Ingrediente: 1kg carnati oltenesti de casa, 500 grame ceafa de porc, 2 kg rosii de casa, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 pahar de vin alb, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, 3 tulpini de praz, ulei, -1 ardei iute (ciusca), 3 cepe, 2 cartofi, sare, piper

Prepararea tocanitei oltenesti, muietura:

Carnea, cârnăciorii, prazul si ceapa se taie îmbucături şi se pun la prăjit în ulei încins in ceaun, până se rumenesc uşor. Ardeii, roşiile, ciuşca se grijesc şi se toacă mărunt din cuţit. Se stinge prăjeala cu roşii, se lasă 10 minute să dea bine în câteva clocote. Se adaugă o ceaşcă cu apă la tocană, se acoperă să fiarbă molcom, un sfert de oră. Se adaugă cartofii, ardeii, ciuşca şi vinul, se potriveşte de sare, se lasă tocana să bulbucească acoperită, pe marginea plitei sau în cuptor, cam o juma' de ceas. Se toacă verdeaţa. Se ia de pe foc, se presară mărar şi pătrunjel.

Timp preparare 1h 15min

Mamaliga.

Ingrediente mamaliga: apa, ulei, 1 punga malai, sare

Se pune apa la clocotit.Se adauga 1 lingura de ulei si sare.In completare turnam malaiul si amstecam pana la compozitia dorita.

Timp de preparare: 15min

Salata praz

Ingrediente salata praz:5 legaturi praz, 5 oua maioneza, 1 borcan mustar, 1 sticla ulei, sare

Intr-un bol adaugam 3 galbenusuri de ou fiert si 1 galbenus crud. Se adauga 1 lingurita mustar, sare si se mixeaza cu ulei pana la obtinerea preparatului.Intr-un alt bol adaugam prazul taiat cubulete peste care adaugam maioneza pregatita si se amesteca.

Timp preparare: 30min

Ca informatii suplimentare voi face paine de casa pentru salata de maioneza si o turta pentru a fi degustata cu dulceata de casa.

Ingrediente turta:500 g malai, 1 cana si jumatate de faina alba, 100 g zahar, 3 cani de apa (aceeasi cana cu care pui faina)

1 lingurita de sare, 1 praf de copt

Retete Honoria Ratiu din Bistrita Nasaud

Tocmagi de casă cu jumări, cozi de ceapă verde şi brânză iute de bărbânţă

Ingrediente:

1 ou de casă

200 gr faină albă

1 legătură de ceapă verde

100 gr slănină afumată

100 gr brânză iute de bărbânţă

Se frământă un gălbenuş de ou de casă cu faină si puţină sare până se obţine coca. Se întinde bine cu suciutorul pentru a forma foi de aluat subţiri care se lasă la zvântat după care se taie în fâşii de aproximativ 2 cm.

In ceaunul încins se pune o mână de bucăţi de slăninuţă afumată si se lasă până când devin jumări. Se aruncă peste ele cozile de la o legătură de ceapă verde.

Tocmagii tăiaţi se fierb 3-4 minute.

Se scurg şi se adaugă în ceaun peste jumări si cozile de ceapă.

Se adaugă un pumn de brânză iute scoasă din bărbânţă, se amestecă cu delicateţe şi se ia de pe foc.

Găină împănată

Ingrediente:

1 pui de casă

2 cepe

1 ţelină cu frunze

3 morcovi

1 legătură de pătrunjel

100 gr de untură de porc, afumată

Boia

Sare piper

Crenguţe de tuie, mărgele, 1 buc. de ţigară

Se pune găina la fiert cu legumele şi se lasă 30 de minute. Apoi se scoate si se încarcă la proţap. Pe măsură ce se rumeneşte în proţap se unge continuu cu untură afumată în care se pune puţină boia dulce

După ce s-a rumenit se scoate de pe proţap şi se împănează cu grengute de tuie, mărgele, după preferinţe, pentru a putea fi descântată la ritualul de nuntă.

viewscnt

Din aceeași categorie