FoodPro Preloader

Retete Alege Reteta Nationala - 9 octombrie 2020

Gabi Magerie-Novaci-Gorj

RETETA 1. Rasoale de miel inabusite la cuptor cu lemne cu cartofi copti si paine Azma

Timp de pregatire 20 de minute

Timp de preparare pe foc 20 de minute in cuptor cca 2.5 - 3 ore la foc moderat ( in cuptor de electric preincalzit la 140 grade)

Ingrediente pentru 6 persoane:

- doua linguri untura de mangalita

- 6 buc rasoale de miel

- doi morcovi sanatosi

- doua cepe potrivite

- doua tije telina

- 3- 4 ardei capia copti si decojiti

- 4 catei de usturoi

- 200g ciuperci manatargi

- 250 ml vin sec

- 1 litru supa de vita

- 400 g rosii tocate

- o crenguta de rozmarin

-sare

-piper

PREPARARE :

Pentru rasolul inabusit se taie ceapa pestisori, se taie morcovul rondele, la fel si tijele de telina. Se taie ardeiul copt in fasii si ciupercile in bucati mari.

Se incinge untura si se rumenesc rasoalele de miel impreuna cu crenguta de rozmarin, dupa care se scot intr-un vas. In untura ramasa se calesc ceapa, morcovii si telina iar cand sunt calite se sting cu vinul. Asteptam putin pentru ca sa se evapore alcoolul, adaugam ciupercile, ardeiul copt si rosiile, potrivim cu sare si piper dupa care complectam pana la nivel cu supa de vita. Se etansaza bine vasul si se da la cuptorlul cu foc potrivit pentru doua ore si jumatate- trei.

Pentru cartofii copti avem doua variante :

1) cartofii in coaja bine spalati si frecati bine cu sare mare se pun intr-o tava si se tin la cuptor pana sunt copti bine . Se scot, se crapa intre patru degete si se adauga unt, branza de oaie si verdeata.

2 ) cartofi curatati de coaja se fierb 10 minute dupa care se ung cu putin ulei si se sareaza cu sare mare, dupa care se pun intr-o tava unsa bine cu unt, impreuna cu cativa catei de usturoi si cateva crengute de rozmarin. Se pun la cuptorul cu lemne pana devin aurii dupa care se scot si se preseaza, aplatizandu-i. Se reintroduc la cuptor si se tin pana fac o crusta frumoasa. Tu alegi pe care o facem.....

Pentru paine avem nevoie de :

-1 kg faina 600

-7 g drojdie uscata

-1 lingurita de zahar

-1 lingurita sare

- 700ml apa calduta

Preparare :

Se face o maia din 100 ml apa , drodie, zahar, sare si o lingura de faina. Se omogenizeaza bine si asteptam 10 minure sa lucreze.

Se pune faina intr-un vas de framantat se adauga maiaua si 600 ml apa calduta. Se framanta pana se incorporeaza faina dupa care se pune la dospit acoperita cu un stergar, intr-un loc ferit si cald. Dupa cca o ora, cand aluatul a crescut dublandusi volumul, se mai framanta odata pe blatul presarat cu faina dupa care se aseaza intinzand-o in tava presarata si ea cu faina. Se unge pe deasupra cu rosie zdrobita bine in prealabil cu o furculita dupa care se fac tot cu furculita niste modele si impunsaturi si se introduce la cuptor unde se tine pana se coace frrumos.

RETETA 2 Prăjeală de măruntaie de păsări din ogradă, la tuci cu ceapă şi ardei gras şi Zăbic

 

Timp de pregatire 15 minute

Timp de gatire 30 - 40 de minute

Ingrediente pentru 8 persoane flamande:

- 2-3 linguri untura de rata

-500 g ficat de curcan

-500 g pipota de curcan

-500 g inimi de curcan

-500g fudulii de curcan

-700 g inimi si pipote de pui

-100g slanina afumata sau bacon afumat

- 4 cepe rosii portivite

- 6 ardei grasi de culori diferite ,galben,verde, rosu

-150 ml vin sec

-5 catei de usturoi

-1 lingura de boia dulce

-1 lingurita chimion

-1 lingurita cimbru

- sare

- piper

Preparare prajeala de organe :

Slanina afumata sau baconul se raie fasii. Fuduliile se inteapa cu o scobitoare si se oparesc in apa clocotita, organele se taie in bucati egale, ceapa julien iar ardeiul se taie in bucati mari egale.Se topeste untura in tuciul incins si cand se incinge se rumenesc fasiile de bacon, apoi se pun pipotele si inimile care se rumenesc bine sub capac. Daca este necesar se si inanbusesc cu putina apa. Cand sunt patrunse se ridica capacul si rumenesc frumos, se adauga celelalte organe inclusiv fuduliile scurse,se rumenesc putin toate dupa care punem ceapa, usturoiul tocat si ardeiul gras . Se presara cimionul,boiaua, sarea si piperul dupa gust. Se mesteca incet pentru a lega toate aromele si se adauga si cimbrul. Cand legumele sunt rumenite putin ( trebuie sa ramina usor al dente) preparatul este gata.

Preparare Zabic: Se ia cateva felii de turta de malai se rup grosier si se prajesc in untura de rata. La final pot fi presarate cu putina branza rasa. Se serveste langa prajeala de organe impreuna cu acrituri

 

Lucian Pamfiloiu –Timis

Păturată pă crumpi


1 portie: 200 g cartofi albi
1 ceapa mijlocie
1 ardei rosu
100g untura porc/ulei
Pastele: 1ou
150g faina (la ochi cat ia)
50g apa
Sare,piper


Se caleste ceapa cubulete cu ardeiul taiat marunt in untura sau ulei.Se taie cartofii in lungime felii mai groase si se pun peste prajala si se toarna apa cat sa acopere putin.Cand sunt fierti pe jumatate cartofii se acopera cu foaia de paste si se lasa la inabusit acoperind cu un capac.Sare si piper se pune dupa gust.Cand este aproape gata pastele se taie.

 


Taște cu varză, piper si țucăr

 

Aluat de taitei:

1 ou,faina cat ia pentru a obtine un aluat vartos.Se intinde foaia sa se usuce apoi se taie taiteii lati dupa obiceiul casei si se fierb in apa cu sare.
Varza dulce se toaca manual se freaca cu putina sare si piper .Se pune la foc pentru a se cali o ceapa mare cand este aurie se aduga varza si se pune cate putin de apa pana se inmoaie.Cand este gata se pun 2,3 linguri de pasta de ardei si rosii,asezonandu-se cu putin marar verde.Cand este gata varza frumos aramie se amesteca incet cu pastele calde.

 

Alina Luciu-Vama,Suceava


Alivancă

- 500 ml chișleag ( sau iaurt gras)

- 3 oua

- 1 lingurita bicarbonat ( sau praf de copt)

- 150 g malai

- 150 g faina

- 150 g gris

- 150 g zahar

- 50 ml ulei

- 300 g branza de vaci

- 100 g zahar pudra

- 300 g smantana

- dulceata de afine

Se amesteca : chișleagul, malaiul, faina , grisul, zaharul, uleiul ,ouale ( batute), bicarbonatul, branza si se aseaza in tava unsa cu unt, apoi se da la cuptor pentru aprox. 45 min .

Cand alivanca este aproape gata , se bate smantana cu zaharul pudra si se toarna peste alivanca; se mai da la cuptor inca 5-10 min.

Se serveste cu dulceata de afine deasupra.

 

Hribi cu smantana

- 50 g unt

- 1 ceapa mica

- 200 g hribi

- 200 g smantana

- o lingurita de faina

- 1-2 catei usturoi

- condiment ( sare+ piper)

Se fierb hribii – aprox 20 min; ceapa se caleste in unt, apoi se adauga hribii, smantana, faina, condimentele ( dupa gust) – se lasa la fiert toate aprox 15 min; la sfarsit se adauga cateii de usturoi taiati/striviti.

Hribii cu smantana se servesc cu mamaliguta.

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU