FoodPro Preloader

Steriletul: avantaje si dezavantaje

După anticoncepţionale, steriletul este cea mai folosită metodă de contracepţie. Află din acest articol ce avantaje și dezavantaje implică folosirea steriletului și dacă acesta ar trebui să fie o opțiune pentru tine!

Steriletul sau dispozitivul intrauterin are o eficienţă de 99% în ceea ce priveşte protecţia faţă de sarcină, procent comparabil cu cel al anticoncepţionalelor. Deşi, în general, steriletul este recomandat femeilor care au născut, studiile au arătat că dispozitivul este o soluţie contraceptivă şi la cele care nu au copii încă (în acest ultim caz se consideră pot exista mai multe reacţii adverse).

Există prejudecata potrivit căreia steriletul ar putea incomoda actul sexual. Acesta este însă numai un mit, deoarece steriletul este implantat în uter, nu în vagin. Totuşi, în cazul în care dispozitivul incomodează, înseamnă că şi-a modificat poziţia, iar în acest caz este nevoie de un consult ginecologic. 

Steriletul: avantaje și dezavantaje: tipuri de sterilet

Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru (care se poate ţine până la 12 ani) sau pe bază de hormoni (eficient până la cinci ani). Cel de cupru reduce mişcarea spermatozoizilor, iar cel hormonal acţionează la fel ca şi anticoncepţionalele, modificând endometrul astfel încât să împiedice fecundarea. Dispozitivele sunt prevăzute cu un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, asigurând fixarea în uter, iar cele două fire rămase în vagin îi arată femeii că steriletul este la locul lui.

După fiecare menstruaţie, femeia trebuie să verifice existenţa acestor fire care ies din colul uterin. Pentru a preveni tragerea accidentală a acestora, se recomandă folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. Anual, este bine să faci un control ginecologic, pentru a verifica starea dispozitivului.

Steriletul: avantaje și dezavantaje: de ce e bine să folosești steriletul


- Steriletul este cea mai eficientă metodă de contracepție, având un procent de protecție de 99%;

- Scade volumul sângerării menstruale, diminuează crampele şi chiar opreşte menstruaţia (acest ultim caz nu reprezintă niciun pericol);

- Previne hiperplazia endometrială sau cancerul endometrial;

- Ameliorează în mod eficient endometrioza şi există mai puţine probabilităţi în cazul utilizării lui, decât în cazul folosirii dozelor mari de progestin, care au efecte secundare;

- Reduce riscul apariţiei unei sarcini extrauterine;

- Absenţa efectelor metabolice sistemice asociate, cum este în cazul contraceptivelor orale,

- Nu determina creştere în greutate.

Steriletul: avantaje și dezavantaje: despre riscuri dacă folosești steriletului

- În cazul folosirii steriletului de cupru, este posibil să apară menstruații mai consistente și mai dureroase;

- Steriletul nu este o alegere potrivită pentru femeile care suferă de boli cu transmitere sexuală sau cele care au avut cu trei luni înainte de implantare; de asemenea, nu este indicat femeilor care au o infecție activă în vagin sau col, care suferă de o boală inflamatorie pelvină, care iau anticoagulante sau celor cu alergie la cupru;

Afla mai multe despre riscurile la care te expui daca folosesti steriletul pe clicksanatate.ro.

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU