Suedia incurajeaza antreprenoriatul! Angajatii pot cere liber de la serviciu pentru a se gandi la un model de business

Suedia incurajeaza antreprenoriatul! Angajatii pot cere liber de la serviciu pentru a se gandi la un model de business

In ultimii 20 de ani, angajatii din Suedia s-au bucurat de un avantaj neobisnuit – dreptul de a-si lua sase luni liber de la serviciu si de a-si incepe propria afacere, se arata pe weforum.org.

Dreptul de a exploata zona afacerilor este unul dintre drepturile conferite angajatilor suedezi, permitandu-le sa-si petreaca timpul liber pentru a studia sau a ingriji un membru al familiei. Este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care capitala tarii, Stockholm, a devenit capitalul de start al Europei, al doilea dupa Silicon Valley din California pentru numarul de companii pe cap de locuitor.

Un astfel de succes suedez de start-up este Spotify. A fost infiintata in anul 2006, cu o crestere fantastica pe Bursa din New York si o capitalizare de piata de 24,5 miliarde de dolari.

Potrivit celor de la weforum.org, oricine a fost angajat cu norma intreaga timp de cel putin sase luni are dreptul de a aplica pentru acest ‘’sabbat neplatit’’sau tjänstledighet, dupa cum se numeste in Suedia. Angajatorii pot schimba cererea numai daca angajatul este vital pentru operatiunile companiei. De altfel exista si o regula! Noile idei de afaceri ale angajatilor nu au voie sa concureze cu angajatorul existent.

Exista o tendinta in plin avant in multe tari ale lumii ca oamenii sa-si dezvolte o afacere in afara orelor de lucru obisnuite, apoi sa-si dedice timpul liber pentru a-l cultiva. Dar, de cele mai multe ori, timpul este insufficient, iar suedezii au grija de bunastarea lor.

6 luni de concediu pentru a te gandi la viitorul model de afacere, la propriu viitor si la ce ti-ar face placere sa faci este o perspectiva care se potriveste cu cea a economiei mondiale - timpul liber, capacitatea de rezerva, resursele de rezerva vor ajunge sa fie monetizate.

De ce incurajeaza Sueda domeniul business?

In tarile nordice, egalitatea este bine implementata in societate si in economie - asa-numitul model nordic. Eductţia gratuita si asistenta medicala fac parte dintr-un sistem cuprinzator de asistenta sociala finantat din impozite. Exista niveluri inalte de sindicalizare in cadrul fortei de munca, niveluri scazute de coruptie si o economie vibranta a pietei libere. Accentul este pus pe sprijinirea oamenilor atunci cand este necesar, care sa le permita prosperitatea si asigurarea egalitatii. Cand vine vorba de problema concediului parental, natiunile scandinave sunt in mod regulat citate ca un model de urmat.

viewscnt

Din aceeași categorie