Mezelurile şi preparatele din carne sunt extrem de gustoase şi aproape că nu lipsesc din alimentaţia românilor, deşi specialiştii în nutriţie spun despre ele că sunt extrem de nocive.
Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul, ale cărui ingrediente variază de la producător la producător. Însă, câţi dintre noi ştim cum este preperat salamul şi ce ingrediente intră în compoziţia acestuia?
Cum este preparat salamul - selectarea şi tranşarea cărnii
Angajaţii fabricii sortează carnea şi o taie în bucăţi de mărimea unei mandarine. Practic, se alege carnea roşie, sau slabă de pe toate părţile anatomice ale scroafei. Se foloseşte mai multă sau mai puţină grăsime, în funcţie de producător şi calitatea salamului.
În general, salamurile de o calitate îndoielnică conţin foarte multă grăsime, mai exact grăsime multă, şorici mult şi foarte multe grăsimi saturate care îngraşă şi cresc nivelul colesterolului.
În cazul altor salamuri, de exemplu, se foloseşte doar carne de scroafă pentru că este mai dură şi potrivită pentru mezelurile crud uscate.
Cum este preparat salamul - salamul uscat este pus la zvântat
După ce carnea a fost tăiată cuburi, se pune câteva ore bune la uscat, la deshidratat, într-o încăpere extrem de ventilată, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.
Află ce alte ingrediente nocive poate conţine salamurile AICI