De ce iubesc oamenii ciocolata

De ce iubesc oamenii ciocolata

Publicitatea te convinge că sandvişul cu unt de ciocolată este minunat pentru copii. Adulţii sunt, de asemenea, părtaşi la această delicatesă. De ce este ciocolata atât de atractivă pentru milioane de oameni din întreaga lume? Noile descoperiri în neuroştiinţe aruncă o lumină asupra naturii acestei pasiuni. Columb, în ​​ultima sa călătorie pe malul Lumii Noi, a capturat o mare comoară aborigenă. Printre mărfurile care alcătuiau încărcătura acestei nave comerciale locale, se numărau cupru, jad şi „fasole” - boabe ale unui anumit copac, cărora Columb nu le acorda prea multă atenţie. Adevăratul descoperitor al celui mai valoros produs a fost un alt navigator, Cortez, pe care regele aztecilor, Moctezuma, l-a tratat în palatul său din Tenochtitlan cu o băutură uimitor de amară, dar în acelaşi timp revigorantă „cacahuatl”. În limba nahuatl, acest cuvânt înseamnă „băutură fierbinte”.

Ciocolata – balsam pentru gură

Aşa s-a familiarizat Europa cu boabele de cacao. De-a lungul timpului, francezii au schimbat numele băuturii în cunoscuta „ciocolată”. Ciocolata tare a fost inventată în Europa abia la mijlocul secolului trecut. Şi ciocolata tare cu lapte a fost făcută de Henri Nestlé, care în 1875 a experimentat cu lapte condensat, la o fabrică de alimente pentru bebeluşi din satul elveţian Brock. Medicii europeni, în urma lui Galen, credeau că ciocolata excită „umorile”, adică fluidele corpului. În 1705, medicul din Amsterdam S. Blancardi scria că ciocolata este "un balsam pentru gură care menţine toate glandele şi sucurile corpului într-o stare sănătoasă. Prin urmare, oricine o bea are o respiraţie dulce".

Ciocolata – hrana zeilor

Aparent, această credinţă i-a dat lui Karl Linnaeus un motiv pentru a numi planta de cacao „hrana zeilor”. Medicul şi chimistul francez Louis Lemery (1645-1715) a ridicat ciocolata spre cer, declarând că a fost „cel mai bun aliment venit din America şi care urmează după aur şi argint”. Dar nu toată lumea a acceptat acest dar al Lumii Noi atât de necondiţionat. Unul dintre sceptici care nu credea că ciocolata poate vindeca febra şi catarul de stomac, şi de asemenea, că poate prelungi viaţa, a fost medicul englez T. John, care a considerat ciocolata o otravă pentru că „are un gust prea bun ca să fie medicament”. O astfel de explicaţie originală „prin contradicţie” încă nu dezvăluie secretul atractivităţii ciocolatei.

La un moment dat, au încercat să explice acest lucru prin acţiunea teobrominei, care are un efect calmant sau relaxant. Cu toate acestea, în anii 90, oamenii de ştiinţă au descoperit că ciocolata conţine anandamidă - aşa-numitul creier, sau morfină „internă”, sintetizată de celulele nervoase. Substanţele acestui grup conţin în şi cânepă şi sunt cunoscute cu multe nume diferite, cum ar fi haşiş şi marijuana. Atitudinea faţă de aceste elemente s-a schimbat odată cu dezvoltarea omenirii. Studiile psihologice au arătat că până şi mirosul de cacao duce la o restructurare a activităţii creierului. În acelaşi timp, pe de o parte, se constată calmarea, pe de altă parte, se activează „centrul” emoţional.

viewscnt

Din aceeași categorie