FoodPro Preloader

Viziuni adeverite și neadeverite

Dezvoltarea producției de energie electrică și apariția radioului au dat un impuls puternic viselor tehnice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, într-o eră a dominanței nedivizate a motoarelor cu aburi pe uscat și pe mare. John Watkins în 1900, în articolul său „Ce se poate întâmpla în secolul următor”, a descris sistemul de aer condiționat și telefonia fără fir la nivel mondial, transmiterea fotografiilor color prin telegraf și a imaginilor prin cablu pe ecrane. În plus, inginerul a prezis o mutare de la utilizarea cărbunelui în gospodării în favoarea electricității, cultivarea fructelor și legumelor în sere mari încălzite de electricitate, trenuri electrice de mare viteză, instrumente muzicale electrice, aparate electrice de bucătărie și așa mai departe.Posibilitățile de electricitate păreau nelimitate - Watkins credea că nici drogurile în viitor nu vor fi înghițite, ci introduse prin piele printr-un curent electric.

 

Comunicarea video și transportul automat

 

Adevărat, nu a reușit să prevadă totul: fasolea și fructele de pădure uriașe nu au eclozat și, din păcate, muștele și țânțarii nu au dispărut. Iată însă câteva predicții, poate nu literalmente, ci ghicite deja în secolul XXI - de exemplu, lupta împotriva traficului auto în orașele mari sau livrarea la distanță a mărfurilor, chiar dacă nu prin conducte, ci prin drone. El a avut și alte propuneri interesante - de exemplu, o educație gratuită standard la nivel mondial. Cu toate acestea, multe dintre aceste idei, în special comunicarea video și transportul automat, erau atunci în aer și au fost ”întâlnite” de departe doar de Watkins. Persoana a vizualizat visul de a zbura, a transmite informații la distanță, a lucra mai puțin și a mânca mai bine. Știința trebuia să ajute în toate acestea. Oamenii de știință au „extras” intens surse noi de energie - Hugo Gernsbek și-a imaginat panouri solare, Herbert Wells - energie nucleară. Gernsback, fondatorul primei reviste din lume de știință-ficțiune Amazing Stories, într-un roman cu un titlu ciudat „Ralph 124 C 41+” a descris radarul, cât și trenuri electromagnetice, precum și conferințe video prin intermediul telefoanelor.

 

Inseminare artificială și carduri de credit

 

În 1924, John Haldane a prezis inseminarea artificială, iar Edward Bellamy, în 1888, carduri de credit. Când oamenii de știință adevărați au început să scrie science fiction, a început „epoca de aur”. Listele de „invenții” ale lui Arthur Clarke, Isaac Asimov, Robert Heinlein, alături de Clifford Simack, Ray Bradbury și alții, ocupă prea mult spațiu. Însă cele mai frecvente tendințe sunt numeroșii roboți asistenți, computerizarea, explorarea spațială și inteligența artificială. Potrivit lui Clark, în aceste zile ar fi trebuit să aterizăm deja pe Marte, să clonăm oameni, să abolim banii și să transformăm un material în altul la nivel atomic. Potrivit lui Asimov, în anul 2019, trebuia să apară pe lună o stație locuită, iar oamenii ar fi trebui să vină la cooperare de dragul păcii.

 

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU