Fără petreceri în cluburi de 1 mai, însă cu litoralul deschis la 70% din capacitate. Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit la "Insider Politic" despre restricţiile de Paşti

Fără petreceri în cluburi de 1 mai, însă cu litoralul deschis la 70% din capacitate. Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit la "Insider Politic" despre restricţiile de Paşti

Avem voie la Biserică în noaptea de Înviere, dar nu avem voie în club de 1 mai. Invitatul lui Sebastian Zachmann la “Insider Politic”, ministrul Internelor, Lucian Bode, a explicat care sunt condiţiile în care se vor desfăşura, în acest an, Sărbătorile Pascale. “În noaptea de Înviere este permisă deplasarea credincioşilor la slujbele religioase în intervalul 20 - 5 dimineaţa. Nu este nevoie de protocol între MAI şi Biserica Ortodoxă. Scopul nostru nu e de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea pandemiei şi atunci impunem respectarea normelor de protecţie sanitară: distanţare, masca şi celelalte măsuri. În ceea ce priveşte petrecerile din cluburi, în această perioadă, această activitate este restricţionată. În noaptea de Înviere aceste unităţi economice nu sunt deschise, ele nu pot funcţiona. Ne putem gândi ca, într-un viitor apropiat, aceste petreceri să fie permise, dar în acest moment nu avem o reglementare care să permită acest lucru.”

Ministrul a avut un mesaj şi pentru românii care se întorc acasă din străinătate de Paşti. Pentru aceştia va fi aplicat un set de reguli. “Românii care doresc să vină în ţară de Sfintele Sărbători trebuie să consulte lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. În condiţiile în care vii dintr-o astfel de ţară, trebuie să ştii următoarele lucruri: dacă nu ai un test PCR negativ, intri în carantină 14 zile; dacă ai un test PCR negativ, realizat în urmă cu 72 de ore, vei intra în carantină 10 zile; dacă eşti vaccinat cu ambele doze şi au trecut minim 10 zile de la rapel, nu vei avea nicio restrictie”, a apus şeful Internelor.

Veşti bune pentru cei din turism vin de la Guvern, De 1 Mai este permisă cazarea pe litoral la 70 % din capacitate. Însă şi aici se aplică în continuare regulile sanitare impuse de autorităţi. “În acest moment, reglementarea legată de masca este în vigoare. Masca este obligatorie. Până în data de 1 mai este posibil să discutăm despre eventualitatea de a limita purtarea măştii în anumite circumstanţe: în vârful muntelui, la plajă, cum nici la restaurant nu mănânci cu masca. Sunt lucruri de bun-simt.”

Ministrul Lucian Bode a făcut şi bilanţul sancţiunilor primite de protestatarii din Piata Victoriei. “La proteste, au participat în medie 9.000 de protestatari pe zi: de la 31.000 la 400. Au fost aplicate 6.500 de sancţiuni în valoare de 3,3 milioane de lei. Au fost constatate 68 de infracţiuni, cele mai grave în Bucureşti, unde au fost răniţi 12 jandarmi. S-au întocmit 8 dosare penale pentru ultraj, furt şi distrugere. 14 persoane au fost arestate preventiv, 3 sunt în control judiciar, 2 sunt în arest la domiciliu.” Nici senatorul Diana Sosoacă nu a scăpat de sancţiuni. “Diana Soşoacă a fost sancţionată contravenţional în mai multe rânduri, dar, conform legii, numărul şi valoarea sancţiunilor privesc doar persoana în cauza şi nu pot să le comunic public.”

În studioul “Insider politic”, ministrul Afacerilor Interne a vorbit şi despre planul naţional de vaccinare. “Până la 1 iunie ar trebui să avem peste 5 milioane de români imunizaţi, printre care şi cei 150.000 de angajaţi din industria HORECA. În luna iulie noi estimăm că vom avea 10 milioane de români imunizaţi, aproape 70% din populaţia activă a României”, a spus Lucian Bode.

Iar tonul optimist nu s-a oprit aici, ministrul a dat speranţă şi celor care îşi doresc să se căsătorească în acest an. “Văd posibilă organizarea nunţilor cu un număr limitat de invitaţi”, i-a declarant acesta jurnalistului Sebastian Zachmann la Prima TV.

Emisiunea Insider Politic poate fi urmărită în fiecare duminică, la Prima TV, de la ora 11.00.  Ne puteţi urmări pe www.primatv.ro, pe pagină de Facebook a emisiunii, https://www.facebook.com/insiderpolitic sau cea de Instagram, https://www.instagram.com/insiderpolitic/

viewscnt

Din aceeași categorie