Plante aromatice bune pentru sanatate. Ceaiul din frunze de dafin, remediu minune pentru organism

Plante aromatice bune pentru sanatate. Ceaiul din frunze de dafin, remediu minune pentru organism
Gustul aparte al plantelor aromatice, folosite pe scară largă în bucătăriile lumii, este egalat doar de capacitatea lor de a alina afecţiunile cele mai variate. Nu sunt doar savuroase în farfurie, ci reprezintă adevărate medicamente oferite de Mama Natură!

Dafinul

Arbustul veşnic verde creşte în regiunile din apropierea mării. Frunzele sunt foarte parfumate şi uşor amare. Păstrate la adăpost de lumină şi aer, îşi păstrează aroma mai bine de 2 ani. Frunza de dafin este un sedativ natural, iar infuzia are un efect benefic atât asupra sistemului nervos, cât şi asupra ficatului. Pune într-un litru de apă 30 de frunze de dafin mărunţite şi câte un sfert de linguriţă de seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel. Fierbe la foc mic, până ce nivelul apei scade la jumătate. Lasă să se răcească, strecoară şi amestecă cu 10 linguri de miere. Bea câte un pahar o dată pe zi, înainte de culcare, în cure de 3 luni. Lichidul se păstrează la rece. Contra durerilor reumatice şi răcelilor, pune pe locul dureros cataplasme cu infuzie (răcită) din foi de dafin - câteva frunze lăsate 20 de minute în apă clocotită, lichidul fiind lăsat să se răcească înainte de aplicare.

Salvia

Cu aromă complexă, uşor picantă şi amăruie, salvia e utilizată din antichitate. Proprietăţile ei medicinale sunt binecunoscute: stimulează secreţia bilei, are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, uşor sedativă. Infuzia concentrată de salvie ajută la calmarea durerilor de gât: lasă 50 g de plantă la infuzat, în jumătate de litru de apă clocotită. Acoperă 10 minute, strecoară lichidul şi fă gargară cu el, cât e călduţ, de 3-4 ori pe zi. Poţi să tratezi febra şi frisoanele cu infuzie de salvie: o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Strecoară şi bea infuzia obţinută în mai multe reprize, după mesele pricipale.

Tarhonul


În bucătărie, tarhonul e folosit în stare proaspătă, pentru aromele sale fine şi picante de anason. Aromatizează frumos uleiul de măsline sau oţetul pentru salate - şi stimulează pofta de mâncare! Poţi combate răul de maşină cu ulei esenţial de tarhon: pe un cub de zahăr, toarnă o picătură de ulei. Ţine zahărul în gură, până se topeşte. Repetă ori de câte ori simţi nevoia. Cataplasmele cu ulei esenţial calmează crizele reumatice.

Rozmarinul

Răşinos, uşor amărui, cu arome puternice amintind de camfor sau de eucalipt, rozmarinul nu-şi pierde gustul prin fierbere îndelungată – spre deosebire de alte plante aromatice. Substanţele active din tinctura de frunze de rozmarin stimulează circulaţia sângelui şi echilibrează tensiunea arterială la persoanele hipotensive. Pune 10 g de frunze la macerat, timp de o săptămână, într-un pahar cu alcool de 70°C. Agită zilnic. Ia 20 de picături de tinctură zilnic, timp de o lună, după fiecare masă. Atenţie! Rozmarinul este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor cu hipertensiune arterială sau cu epilepsie. Afla mai multe de pe clickpentrufemei.ro.
viewscnt

Din aceeași categorie