Propunere: La muncă, 4 zile pe săptămână

Propunere: La muncă, 4 zile pe săptămână

Săptămâna de muncă de 4 zile ar putea să nu mai fie doar… un vis – pentru români. Un proiect care prevede 3 zile libere pentru angajaţi a ajuns în Parlament şi urmează să fie dezbătut miercuri, după ce a fost amânat astazi. Comisia de specialitate a dat aviz negativ pe motiv că şi în prezent se poate lucra în acest mod, dacă există consens între angajat şi angajator. Iniţiatorii spun însă că este nevoie de o lege clară, în contextul în care o directivă europeană obligă statele membre să asigure echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.

Săptămâna de muncă de 4 zile este văzută de specialiştii de pe piaţa muncii drept o variantă de flexibilizare şi de comodare la întoarcerea la birou, în perioada postpandemică.

Iniţiativa legislativă care a ajuns în parlament îi aparţine liderului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, care susţine că o asemenea decizie este necesară şi respectă legislaţia europeană. Potrivit proiectului, în Codul Muncii ar urma să fie introdusă posibilitatea ca angajatorii şi salariaţii să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus.

Un sondaj recent arată că jumătate dintre angajatori ar fi de acord la trecerea la săptămâna de 4 zile de muncă, în condiţiile în care programul se măreşte cu 2 ore pe zi,. La polul opus, 8 din 10 angajaţi se arată deschişi să lucreze doar patru zile pe săptămână. Însă peste jumătate dintre ei nu vor să muncească mai multe ore

Mai multe ţări au testat sau chiar implementat acest program, printre care Marea Britanie, Belgia şi Japonia.

viewscnt

Din aceeași categorie