Românii consumă mai puţină pâine

Românii consumă mai puţină pâine

Nicio masă fără pâine, aşa era obiceiul la români până acum ceva timp. Azi însă, consumul de pâine a scăzut. Pur şi simplu oamenii mănâncă mai puţină ori au înlocuit-o cu alte produse de panificaţie. În special tinerii, care vor un stil de viaţă sănătos. Chiar şi aşa, rămânem tot fruntaşii Europei.

În ultimii ani, românii au început ocolească pâinea, spun brutarii. Diverse afecţiuni, – cum ar fi diabetul zaharat, colesterolul ridicat, probleme cu inima sau tensiunea – sau pur şi simplu kilogramele acumulate i-au făcut să renunţe la acest aliment. Scăderea consumului de pâine se datorează şi scăderii populaţiei. Dar şi puterea de cumpărarea mai mică şi creşterea preţurilor nu sunt de neglijat. Dacă în 2018, o pâine costa 80 de bani, acum cea mai ieftină este doi lei.

Aşa se face că, dacă în 2017, o familie consuma 88 de kilograme de pâine, anul trecut cantitatea a scăzut la 80 de kilograme. Chiar şi aşa, studiile spun că suntem în continuare mari amatori de pâine, iar consumul este de 60 de kilograme pe cap de locuitor, mai mult decât media europeană. Bătrânii, în special, au păstrat obiceiul de a mânca pâine albă.

Cei mai mulţi care au renunţat la pâinea simplă se îndreaptă spre tot felul de specialităţi artizanale, pâine cu maia, cu seminţe sau spre alte produse de patiserie. De altfel, în ultimii ani tot mai mulţi antreprenori mizează pe deschiderea de brutării artizanale. Românii din centrul ţării mănâncă cel mai mult pâine, în timp ce în sud-estul Olteniei, se consumă cel mai puţin.

viewscnt

Din aceeași categorie